Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов

...
Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов
Коментари Харесай

Убийство е била целта на взрива срещу Иван Гешев, спасили са го секунди

Зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов разяснява пред медиите най-новите детайлности от следствието на опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев.

" Касае се за съсредоточен гърмеж с извънредно мощен тротилов еквивалент. Минимум 3 кг тротил ", изясни Сарафов. Израелски експерт, специалист по тероризъм, е направил оглед на мястото на гърмежа.

По думите на Сарафов, частици от секундата са избавили возещите се в автомобила. Целта е била ликвидиране на намиращите се в автомобила пасажери. Става въпрос за основния прокурор и за защитата му, добави Сарафов. Той отхвърли да удостовери дали в колата е било и фамилията на Гешев.

Установено е, че устройството е било самоделно, а не фабрично направено взривно вещество, което приказва за оптимален професионализъм на този, който го е изготвил. По думите на Сарафов, причинителят е имал образен контакт с автомобила, защото е взривил устройството тъкмо сега, когато той се е доближил в избрания сектор.

Пътят е бил извънредно претрупан и по тази причина е същински шанс, че не са потърпевши други цивилни жители, добави Сарафов.

НСС: Все още няма обвинен за атентата

„ От данните, с които разполагаме, това е атентат и опит за ликвидиране “. Това разяснява заместител - шефът на Националната следствена работа (НСС) Ясен Тодоров пред Българска национална телевизия по отношение на гърмежа пред кортежа на основния прокурор Иван Гешев.

„ Това взривно устройство е било предопределено за ликвидиране, а не за заплашване - това е мнението на специалистите от профилирания отряд за битка с тероризма, както и на водещ международен специалист по антитероризъм и гърмежи “, добави той.

Разследването, въпреки и в начална, е в доста напреднала фаза и се работи по всички вероятни версии, добави Тодоров. 

Първоначалните данни са за трикилограмов тротилов еквивалент, с осколки, планувано мероприятие, подготвяно дълго, с няколко участници.

Не мога да потвърдя информацията, че по различен маршрут има открито взривно устройство. Не отхвърлям, само че и не удостоверявам, сподели още Тодоров. Моментът е подобен, че бдителността към основния прокурор е била понижена – връщането му от Украйна, пътува за Турция, празник е, добави Тодоров и уточни, че откакто службите не са засекли такава информация, очевидно има пропуск.

Ако през вчерашния ден основният прокурор не е бил с брониран автомобил, през днешния ден Висшият правосъден съвет трябваше да свика изключително съвещание и да открие процедура по желание на нов основен прокурор, добави Тодоров.

По думите му е щяло да има съдбовен край за не едно лице. В този автомобил, който е обект на атентата, са били повече хора, не е управлявал основният прокурор, колата му не е била първа в кортежа, сподели още Тодоров. Извършва се още един оглед на място, би трябвало да се изземат всички следи, с цел да се създадат експертизите.

В отговор на въпрос дали има приключване на информация Тодоров сподели, че се правят всички процесуални следствени действия, които да доведат до обективната истина. Разследването е доста комплицирано, добави той.

По думите му " е смешно и неуместно да се твърди ", че казусът е инсценировка.

Посегателството против живота на един от най-важните мъже в страната е доста ужасно, добави Тодоров. Със сигурност са човек или хора, чиито ползи са съществено наранени от работата на прокуратурата и не са съумели по различен метод да предотвратят дейностите на прокуратурата.  По думите му през последните години има доста формирани каузи против хора, които са се чувствали незасегнати в годините на прехода.

В отговор на въпрос дали ще се проверяват политици Тодоров сподели, че няма нито едно обвинено лице все още, само че не изключва безусловно никого. Разследването е с висока равнище на конфиденциалност, добави Тодоров.

Прокурорската гилдия на ВСС: Посегателство против българската страна

Реакция по отношение на покушението против основния прокурор пристигна и от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Остро осъждаме жестокото посягане против българската страна в лицето на основния прокурор на България Иван Гешев, неговото семейство и чиновниците от Националната работа за сигурност при осъществяване на професионалните им отговорности, се показва в декларация на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

От там правят оценка случилото се през вчерашния ден като " терористичен атентат, без аналог в най-новата ни история, и като знак за задълбочаващите се деструктивни процеси и опити за преодоляване на държавните институции. Това е поредна офанзива от нарастващия екстремизъм против българската прокуратура, ориентирана против нейните триумфи в битката с престъпността и безспорния ѝ принос по интернационалните следствия ".

Атентатът против основния прокурор подронва независимостта на правосъдната власт и е против българските прокурори и следователи, против европейските полезности и устоите на демокрацията и правилата на правовата страна, се добавя в декларацията. Според колегията случилото се е блян за дестабилизиране на институцията, която всекидневно работи в отбрана на правата и ползите на жителите и показват опасенията си, че се цели всяване на ужас и неустановеност в страната, съмнение в нейната сигурност и непоклатимост и сриване на доверието в прокуратурата.

От Прокурорската гилдия показват безпокойствие, че станалото ще дискредитира България и ще получи извънредно отрицателен интернационален отзив и приканват народните представители и всички български политици " да осъдят като непознат на българското общество и се опълчват на сходен екстремизъм ".

Декларацията ще бъде изпратена до президента и до премиера, до ръководителя на Народното събрание, до представителството на Европейската комисия, до посолствата на страните - членки на Европейски Съюз, до посолството на Съединени американски щати, до посолството на Англия, до Европейския парламент, до Съвета на Европа, до Венецианската комисия, до Консултативния съвет на европейските прокурори, до Международната асоциация на прокурорите, до Европейската мрежа на правосъдните препоръки, до комисията „ ГРЕКО “ и до Европейския основен прокурор.

Висш съдебен съвет: Компрометирането на България пред интернационалната общественост е неприемливо

Опитът за нападение против основния прокурор е опит за посягане против правосъдната власт. Това се показва в декларация от представляващия Висшия правосъден съвет (ВСС) и представителите на съдийската гилдия и на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

" Заявяваме своята паника и извънредно безпокойствие от невиждания опит за посягане. Отхвърляме демонстрирания блян за дестабилизация на правосъдната власт и нейното преодоляване посредством силови способи, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови страни ", се показва в декларацията.

Независимостта на прокурорите е прокламирана в Конституцията и е част от гаранциите за върховенството на закона и опитът за нападение против български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е основният прокурор, погазва Конституцията, открития правов ред и демократични устои, се добавя в документа.

Компрометирането на България пред интернационалната общественост е неприемливо, се показва още в декларацията и се добавя, че предприемането на незабавни и съответни дейности от виновните институции ще подсигурява опазване на правовия ред и публичния мир.

Премиерът събира службите на заседание

Премиерът Гълъб Донев събира през днешния ден (2 май) началниците на Министерство на вътрешните работи, специфичните служби и представители на прокуратурата, с цел да обсъдят дейностите на институциите след вчерашния гърмеж против кортежа на основния прокурор. На него ще участват министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и представители на всички служби и прокуратурата.
По време на срещата ще бъде оценена информацията, която е ясна досега и ще бъдат подхванати съответни дейности. Прокуратурата проверява терористичен акт, напомня БНР. Целият запас на ДАНС и Министерство на вътрешните работи е зает по следствието.

В 11 часа прокурори, следователи и правосъдни чиновници ще излязат пред правосъдните покои в цялата страна в поддръжка на основния прокурор. Мирният митинг е за да покажат единение против опитите да бъдат сплашени, обясниха от организацията на магистратите.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР