Зам.директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф.д-р Иван Христов започна

...
Зам.директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф.д-р Иван Христов започна
Коментари Харесай

Започнаха разкопките на полуостров Червенка

Зам.директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф.д-р Иван Христов стартира разкопките на полуостров Червенка, наоколо до град Черноморец. Полуостров Червенка има типична форма на полуостровите по нашето Черноморие – с тясна шийка и разширяваща се част. Древните оценили тази даденост и нейните опциите за отбрана и построили огромна цитадела още през втората половина на V век сл.Хр.

Крепостните стени заграждат повърхност от 73 дка. Това е най-голямата извънградска цитадела в Бургаския залив. Полуостровът дълго време беше военна база на българския военноморски флот, само че след края на Студената война, оставайки благосъстоятелност на Министерството на защитата, е изцяло разоръжена и това дава опция на НИМ да стартира там разкопки.

Досега археологическите изследванията демонстрираха, че полуостровът е бил компактно заселен в античността. Неголемият, само че добре предпазен от заплахите в Черно море залив, трансформирал укрепената цитадела при Червенка в положително пристанище, употребявано евентуално при засилен трафик в Созополското пристанище, което отстои на 1 км по море от Червенка.

Крепостта е опожарена при започване на 7 век от авари и славяни, само че продължава да се употребява като пристанище. Ранни географи слагат в него манастир „ Св.Богородица”, който също е липсващ.

По време на руско- турската война от 1828-1829 година, когато съветски боен флот завзема пристанището на Созопол, в Червенка идват товарни кораби, които транспортират българи към Бесарабия. Затова тук се разполага краткотраен лагер на българите, стичащи се от Странджа и Тракия. Разкопките на крепостта при полуостров Червенка се правят от лични доходи на НИМ и със средства на Министерството на културата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР