Залпово замърсяване с пластмасови мленки - продукт от преработка на

...
Залпово замърсяване с пластмасови мленки - продукт от преработка на
Коментари Харесай

Замърсяването с пластмаса на Марица е било 16 пъти над нормата, източникът е установен

Залпово замърсяване с пластмасови мленки - артикул от преправка на полиетиленови боклуци, се оказа извършител на всеобщото измиране на риба в Марица през вчерашния ден. Това откри публично районната ревизия по околна среда в Пазарджик.

След инспекция на всички предприятия в региона е открито, че извършител е компанията за оползотворяване на боклуци " Екоинвест ", работеща в промишлената зона на Пазарджик.

Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на субстанции в индустриалните отпадъчни води на обекта. При индикатора " химическа нужда от О2 " (ХПК) – при норма 700 mg/l, пробите демонстрират 2322 mg/l, или превишение от 3 пъти. Нормата за неразтворени субстанции е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l.

Високи стойности на тези индикатори са открити и в градския колектор, който води отпадъчните води от " Екоинвест " ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и нерезтворени субстанции - 5392 mg/l/. Анализът на данните сочи за минало залпово замърсяване от този обект.

От вечера следобяд " Екоинвест " ЕООД прекрати индустриалната си активност, обвързвана с образуване на отпадъчни води.

След като през вчерашния ден сдружението е прекратило дейностите, свързани с образуването на отпадъчни води, замърсяването е преустаяновено, осведоми екоинспекцията.

Тази заран са взети нови проби от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е прекратено. Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени субстанции – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени субстанции – 29 mg/l.

Бяха взети водни проби от отпадъчните води на апаратура за преправка на боклуци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. " Заводска " и от отпадъчните води на предприятия за преправка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени са още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се откри, че сега не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като сектор на замърсяването.

Прокуратурата от през вчерашния ден проверява случая.

Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева въпреки всичко прикани жителите да не купуват риба от нерегламентирани места, да не ловят и да не позволяват домашни животни вблизост до реката. По думите й Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури е проверила течението на Марица до Първомай и не е открила другаде умряла риба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР