Залп от израелски въздушни удари срещу гъсто населен бежански лагер

...
Залп от израелски въздушни удари срещу гъсто населен бежански лагер
Коментари Харесай

„Нехуманно“: Светът реагира на израелските атаки срещу бежанския лагер Джабалия

Залп от израелски въздушни удари против гъсто обитаем бежански лагер покрай град Газа провокира наказание от държавни управления и неправителствени организации по целия свят.

Атака във вторник вечерта против бежанския лагер в Джабалия унищожи няколко жилищни здания, оставяйки кратери на тяхно място. Кадри от местопроизшествието демонстрираха по какъв начин на дами и деца се оказва помощ да смъкват полуразрушени здания, до момента в който спасители и локални поданици копаеха из руините, с цел да намерят оживели.

Продължавайте да четете

лист на 4 детайла Снимки: Десетки убити при израелска въздушна офанзива против бежанския лагер Джабалия в Газа Инженер на Ал Джазира губи 19 членове на фамилията при израелска въздушна офанзива Снимки: Рафах се отваря за малко, с цел да разреши на някои чужденци, ранени да излязат от Газа Наблюдение на кучетата пазачи: Страхът в редакциите заглушава пропалестинските гласове завършек на списъка

Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че повече от 50 души са били убити при офанзивата и 150 са били ранени. Индонезийската болница, където са откарани множеството от жертвите, удостовери, че са убити над 50 души.

Военното крило на Хамас съобщи в сряда, че седем от неговите цивилни пленници са били убити при ударите, в това число трима притежатели на непознати паспорти.

„ Все още броим броя и хората “, сподели представителят на Хамас Осама Хамдан пред Ал Джазира. „ Все още се опитваме да намерим хората под руините. Може би в края на това, на следващия ден, можем да приказваме за точните цифри и може би за някои имена. ”

Ваел Дадух от Ал Джазира заяви в сряда следобяд, че Джабалия още веднъж е била ударена от интензивни въздушни удари.

„ Ужасен “

Ударите бяха наказани от няколко страни, както и от първия посланик на Европейския съюз Жозеп Борел.

Европейският комисар по външните работи написа в обществената медийна платформа X: „ Ужасен съм от огромния брой жертви след бомбардировката от Израел на бежанския лагер Джабалия. “

 

В изказване, издадено от нейното Министерство на външните работи, Саудитска Арабия осъди „ по допустимо най-категоричния метод нечовешкото нахлуване от страна на израелските окупационни сили на бежанския лагер Джабалия “.

Катар сподели, че ударите подкопават посредническите му старания за обезпечаване на освобождението на повече от 200 пленници, държани от Хамас в Газа.

„ Разширяването на израелските офанзиви в линията Газа, с цел да включат цивилни обекти, като лечебни заведения, учебни заведения, обитаеми центрове и приюти за разселени хора, е рискова ескалация в хода на борбите, която би подкопала напъните за ходатайство и деескалация ”, се споделя в изказване на Министерството на външните работи на Катар.

Обединените арабски емирства обявиха, че „ удостоверяват още веднъж нуждата от неотложно преустановяване на огъня “ и „ акцентират, че безразборните офанзиви ще доведат до непоправими последствия в района “.

Египетското министерство на външните работи също по този начин съобщи, че „ изрично осъжда нечовешкото ориентиране на Израел към цялостен жилищен площад в лагер Джабалия в северната част на Газа, което остави стотици убити и ранени “, до момента в който Йемен прикани „ интернационалната общественост да заеме незабавна позиция за прекъсване тези закононарушения ”.

Временният министър-председател на Пакистан Anwaar-ul-Haq Kakar по сходен метод прикани интернационалната общественост да изиграе ролята си за преустановяване на сходни офанзиви.

„ Вчерашното въздушно нахлуване против лагера Джабалия, където бяха изгубени стотици животи, в това число дами и деца, беше блестящо увещание за продължаващите израелски жестокости и военни закононарушения в Газа “, сподели Какар в изказване в сряда.

„ Такива неоправдателни дейности в никакъв случай не могат да бъдат оправдани или забравени “, сподели той. „ Светът би трябвало да работи в този момент, с цел да постави завършек на тази кланица. “

Върховният водач на Иран, аятолах Али Хаменей, прикани мюсюлманските страни да спрат износа на нефт и храни за Израел, с цел да спрат бомбардировките на Газа по време на тирада в сряда, съгласно иранските държавни медии.

Междувременно, без да посочват Джабалия, някои страни започнаха да се дистанцират от Израел. Боливия прекъсна дипломатическите връзки, докато съседите Колумбия и Чили отзоваха своите посланици за съвещания.

„ Нов спад “

Хуманитарни организации също показаха рецензии към офанзивата.

„ Ужасени сме от новините, идващи от лагера Джабалия, където се оповестява, че огромен брой хора са били убити от израелски въздушен удар, “ Лекари без граници (Лекари без граници или MSF), чийто личен състав беше в болница ал-Шифа, където доста от ранените са били лекувани, написа в платформата за обществени медии X.

„ Малки деца дойдоха в болничното заведение с дълбоки рани и тежки изгаряния. Те пристигнаха без фамилиите си. Мнозина крещяха и желаеха родителите си “, сподели здравната сестра на MSF Мохамед Хаваджре.

Базираната в Обединеното кралство Медицинска помощ за палестинците (MAP) съобщи, че офанзивата във вторник би трябвало да бъде „ звън за пробуждане “.

„ Тази офанзива бележи ново дъно и би трябвало да служи като сигнал за пробуждане на международните водачи и политици на всички места “, сподели Мелани Уорд, основен изпълнителен шеф на MAP.

„ Техните кротки претенции за съблюдаване на интернационалното право се пренебрегват напълно “, добави тя. „ Вместо това Израел усили свирепостта на своите безразборни и непропорционални офанзиви. В резултат на това на всеки 10 минути бива убивано едно дете и цели фамилии са заличени. “

Заседнал

Въпреки че повече от половината от 2,3 милиона палестинци в Газа са напуснали домовете си, няколкостотин хиляди остават блокирани на север, където израелски войски и танкове са напреднали от разнообразни страни на град Газа.

В изказване на израелската войска се споделя, че въздушните удари против Джабалия са умъртвили Ибрахим Биари, пълководец на Хамас, за който се споделя, че е бил „ главен “ в планирането и осъществяването на смъртоносните офанзиви на 7 октомври в Южен Израел, които сложиха началото на последната Конфликт Израел-Газа. Говорителят на Хамас Хазем Касем отхвърли в лагера да е бил върховен пълководец.

Досега минимум 8796 души са били убити в Газа от началото на войната, в това число 3648 деца. Броят на починалите деца е повече от броя на починалите във всички спорове по света през всяка от последните четири години.

Повече от 1400 души са починали в Израел, най-вече при офанзивата от 7 октомври.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли апелите за преустановяване на огъня.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР