Заловиха престъпна група за производство на фалшиви документи и пари.

...
Заловиха престъпна група за производство на фалшиви документи и пари.
Коментари Харесай

Шест души са задържани за производство на фалшиви документи и пари

Заловиха незаконна група за произвеждане на подправени документи и пари. Групата е работила на територията на цялата страна. Задържани са 6 души.

В началото на 2019 година в бранш фалшификации при ГДБОП е получена оперативна информация за активността на ОПГ, която работила от началото на 2019 година на територията на цялата страна.

Групата развивала своята незаконна активност в две посоки. Първото равнище било правенето на неистинен документи за идентичност. Второто направление било правенето и прокарването в послание на неистинен парични знаци - еврови банкноти с номинал от 100 евро.

Участниците в групата били разпределени на две равнища. Едното равнище отговаряло за набирането на клиентите, които желаели да се снабдят с неистинен документи за идентичност или такива, които желаели да си закупят подправени еврови банкноти. Участниците във второто равнище отговаряли за самото техническо правене на фалшификатите. В групата взело участие и лице, което отговаряло за крайните интервенции, а точно слагането на холограмите и ламинирането на неистинските документи.

В състава на групата вземат участие 6 лица. Като в тях има мъж и дамата, с която той живее на фамилни начала. Както и татко и щерка. Членовете на групата в множеството случаи общували посредством своите съпруги, които били напълно осведомени с незаконната активност на групата. Тяхната роля била на пощальон. Изготвяли се неистинен документи за идентичност като персонални карти, интернационалните паспорти и шофьорски книжки, уверение на цивилен брак и акт за раждане. Изготвяли се дипломи за главно, приблизително и висше обучение от разнообразни университети.

Цената за издаването на неистинските документи за идентичност варирала според от поръчаното количество и качество, определяла се и от националността на клиента. Основно клиентите били жители на страни от Балканския район - Северна Македония, Косово, Албания, както и жители от арабски и азиатски генезис. Фалшификатите се употребявали в страни от Европейски Съюз.

Работилницата била обособена в двора на автосервиз. Втората работилница била в дома на един от участниците в ОПГ и той бил хванат до момента в който изготвя подправени документи. Намерени били неистинен банкноти, както и заготовки за подправени документи. На електронен притежател са открити и щемпел на пътна полиция на всички регионални дирекции.

В качеството на обвинени са привлечени 6 лица за присъединяване в ОПГ. На някои са повдигнати обвинявания за държане на неистинен публични документи. 3 от тях са с най-тежката мярка - задържане под стража.
Сийка Милева - представител на Специализираната прокуратура: Имало ценоразпис като да вземем за пример за правенето на интернационален паспорт и персонална карта следвало да се заплати сумата от 600 лв., за правенето на удостоверение за правоуправление на МПС - 300 лв., за правенето на задгранична шофьорска брошура следвало да се заплати сумата от 350 евро. Изготвянето на неистинска тапия за главно обучение коствала 180 лв., за приблизително обучение - 250 лв., а за висше обучение коствала 650 лв..Стоян Темелакиев - заместник-директор на ГДБОП: На процедура групата е осигурявала и е имала опция да създаде съвсем всевъзможен документ, който се е предложил от държавната администрация на Република България. От услугите, в случай че мога по този начин да се изразя, на групата са се употребили и уредници на канали за трафик на мигранти.
От спецпрокуратурата дадоха елементи и към друго незабавно следствие. Снощи в София беше разрушена наркогрупа. От държавното обвиняване разкриха, че към този момент са повдигнати обвинявания на общо 16 души. При претърсванията са открити над 10 кг опиати и над 240 000 лева Акцията е осъществена в миг на осъществяване на договорка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР