Заловени са въоръжените похитителиЕкипажът на спасения плавателен съд е извън

...
Заловени са въоръжените похитителиЕкипажът на спасения плавателен съд е извън
Коментари Харесай

US военен кораб освободи пленен танкер с българи

Заловени са въоръжените похитители
Екипажът на избавения кораб е отвън заплаха

Хусите още държат “Galaxy Leader ” с двама наши сънародници

Американски боен транспортен съд е дал отговор на сигнала за злополучие на завладения от въоръжени нападатели край крайбрежията на Йемен танкер “Сентръл парк ”, корабът и екипажът му, измежду който има и българи, са отвън заплаха. Това оповестиха американски чиновници за Ройтерс.

Новината бе доказана и от компанията “Зодиак Маритайм ”, която е оператор на танкера. “Благодарим на съдружните сили, които дадоха отговор бързо, като опазиха активи в региона и съблюдаваха интернационалното право ”, се споделя в известие на компанията.

Атаката за освобождението на танкера станала в 01,41 часа българско време. По информация на източник, поискал анонимност, корабът избавител е американският ескадрен миноносец “Мейсън ”.

От въоръжените лица, държащи кораба в плен, било поискано да го освободят, уточни в изказване централното командване на американските въоръжени сили. Впоследствие пет въоръжени лица слезли от кораба и пробвали да избягат с дребна лодка, само че американският боен транспортен съд ги преследвал и в последна сметка нападателите са се предали. Командването не е разпознало арестуваните.

Междувременно две балистични ракети, изстреляни от следената от хусите част на Йемен, се разрушили наоколо до американския боен транспортен съд, който помагал на танкера в Аденския залив.

Международно приетото държавно управление на Йемен упрекна подкрепяните от Иран хуси за нападението, макар че бунтовниците, които ръководят столицата Сана, не поеха отговорност нито за залавянето на кораба, нито за ракетната офанзива.

Нападението против танкера “Сентръл Парк ” бе осъществено в Аденския залив. Корабът е плавал под флага на Либерия и е благосъстоятелност на компанията “Зодиак меритайм ”, която пък е част от “Зодиак Груп ” на израелския милиардер Еял Офер. От “Зодиак Меритайм ” прецизираха, че “Сентръл парк ” е превозвал цялостен товар фосфорна киселина. Танкерът е бил ръководен от турски капитан, а екипажът бил многонационален, състоящ се от съветски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински жители.

Миналата седмица хусите отвлякоха различен транспортен съд - “Galaxy Leader ”, също обвързван с Израел, на борда на който има двама българи. Този кораб е още в плен, бунтовниците го държат покрай пристанищния град Ходейда. Йеменските хуси, които също така изстрелват балистични ракети и дронове против Израел, дават обещание да нападна още израелски кораби.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР