Залогът за приемане на името Северна Македония е доста по-голям

...
Залогът за приемане на името Северна Македония е доста по-голям
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Залогът за приемане на името Северна Македония е доста по-голям

Залогът за приемане на името Северна Македония е много по-голям от името на страната. Става дума за стабилността на района и на самата страна за нейната държавност. Това съобщи Любомир Кючуков - шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки и някогашен зам.-външен министър на България в кабинета " Станишев ".

Алтернативите не значат връщане на обстановката към дата 16 юни, т.е. - преди сключване на съглашението. Те значат дискредитация на договарянията като механизъм за решение на разногласието. От тук нататък това ще значи десетилетия проблеми без решения .

 Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха съглашението за новото име Обновена
Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха съглашението за новото име

Споразумението поставя завършек на 27-годишния спор сред Гърция и Македония

Самите договарянията протекоха повече от 2,5 десетилетия . Сега те не биха могли да почнат, защото няма да има тази основа, която да разреши същите хора по същия проблем да търсят друго решение от това, което към този момент беше реализирано, изясни Кючуков.

И в Гърция и в Р Македония имаше съществени проблеми след подписването за контракта за името на Северна Македония. В България има спор по въпроса. Наблюдаваме внезапна ескалация на национализмите в обществото . На политическо равнище - потребление от опозиционните политически партии за решение на вътрешнополитически проблеми. От тук нататък проблем е и факторът време, изясни Кючуков.

 Парламентът на Македония ратифицира контракта с Гърция Обновена
Парламентът на Македония ратифицира контракта с Гърция

Договорът за разрешаване на 27-годишния спор за името с Гърция беше утвърден с 69 гласа " за "

Междувременно македонският парламент ратифицира контракта. Той обясни, че следва да се гласоподава решение, което да мине на автограф при президента. Той - Георге Иванов, съобщи, че няма да го направи. Предстои наново гласоподаване, смяна в Конституцията и през септември следва референдум, изясни процедурата Кючуков.

След седмица отговорността се реалокира в Брюксел , съобщи дипломатът. Ако на Р Македония не бъде дадена дата за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз и не бъде доказано участието й в НАТО на 11 юли, това ще значи, че македонските управляващи ще имат големи компликации да обяснят на личното си население всички отстъпки и взаимни отстъпки , които бяха направени, сподели ръководителят на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

Според него двустранният контракт за добросъседство на процедура съдържа всички гаранции , които България би могла да желае. Няма по-сериозни международно-правни гаранции от интернационален контракт, безапелационен е Кючуков.

Той изброи, че в контракта има уговорка за това, че няма териториални искания сред двете страни. Нищо в Конституцията на Македония не й дава право за интервенция в България за отбрана на жители, които не са жители на Македония.

 Още през 2012 и 2013 година Груевски се съгласи на Горна и Северна Македония, разкри Заев
Още през 2012 и 2013 година Груевски се съгласи на Горна и Северна Македония, разкри Заев

Не за първи път е признато име за всеобща приложимост

Кючуков чака, че може да има пречки при даването на дата за участие на Македония в Европейски Съюз. Причината е, че Македония и Албания вървят мълчешком в пакет. " Има мощни възражения в Европа от няколко страни - преди всичко Холандия и Франция, против даването на дата за начало на договарянията на тези две страни - за Албания на първо място.

Той посочи приноса на България през 2008 година във връзка с декларация на НАТО от срещата в Букурещ. Тогава бе призната Хърватия, напомни Кючуков. Има текст, съгласно който от тук нататък Република Македония няма да кандидатства наново за участие в Алианса, а следват процедурните механизми .

Според някогашния зам.-външен министър в доста огромна степен гласовете за референдума в Македония зависят от решението за приема на страната в НАТО и в Европейски Съюз. Ако е отрицателно - ще надделеят настройките.

Помолен да разяснява израза: " Договорът с България и договорката с Гърция ", Кючуков отговори, че той отразява настройките в обществото. " България реализира при взаимна договореност това, което Гърция се пробва да реализира с напън и едностранна смяна на конституцията на Македония - гаранция, че няма да има териториални искания ", съобщи дипломатът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР