Залогът в кризата, развихрила се в Албания, е основно политическото

...
Залогът в кризата, развихрила се в Албания, е основно политическото
Коментари Харесай

Африм Красничи, политолог: Европа ще отприщи национализъм в Албания, ако я изолира

Залогът в рецесията, развихрила се в Албания, е главно политическото оцеляване на водачите, само че загубата на европейска вероятност би задълбочил проблемите на страната, отприщвайки националистически сили.

Това сподели политологът и историк Африм Красничи, изпълнителен шеф на Института за политически проучвания в Албания. След един депутатски мандат (1996-1997 г.) той е консултант на двама президенти - Алфред Мойсию (2004-2007 година, подсилен от двете най-големи партии, социалисти и демократи) и Бамир Топи (2007-2012 г.), претендент на Демократическата партия.

" Дневник " беседва с Красничи в Тирана в дните към изострането на политическата рецесия в страната дни преди изборите, които президентът анулира, а Народното събрание и министър председателят настоявам, че ще се състоят без значение от всичко. Срещата с него предходната седмица съответства с момента, когато водачите от Евросъюза се договориха да оставят решението за договаряния с Албания и Северна Македония за есента.

Г-н Красничи, наричате протичащото се в Тирана към срещата на Европейския съвет и локалните избори " първокласен спор ". С други думи смятате, че не е политическа рецесия?

- Нямаме естествена политическа рецесия. Обикновено в Албания политическите рецесии са след избори. А това са и локални избори, които са значими за демокрацията, само че не са приоритет за Албания. Имаме потребност от повече непоклатимост и функционираща народна власт. А сегашната рецесия е единствено проблем сред тези, които желаят властта.

Премиерът Еди Рама, президентът Илир Мета и опозицията на някогашния външен министър Лулзим Баша?

- Да. По традиция в Албания вторият мандат на вкяка партия е злополука. Пърнвият е на вяра, на промени, вторият - на облагодетелстване. За пръв път имаме втори мандат с партия, останала сама в Народното събрание, без съпротива, която да я управлява или да възпира дейностите ѝ (опозицията напусна Народното събрание преди няколко месеца, отказвайки се от депутатските мандати - бел. ред).

Какво въобще може да направи с изключение на да бойкотира Народното събрание или да не взе участие на изборите?

- Имаме доста друга обстановка на локалните избори. Тогава е допустимо дребни партии (и самостоятелни претенденти – бел. ред.) да завоюват мандати в някои региони.

Но опозицията не гледа към локалните избори. Иска да се свикат парламентарни и времето до тях да премине без този министър председател. Правителството споделя - в случай че спечелите, ще помислим за отстъпки. Но опозицията няма късмет. Има го само в случай че държавното управление не се меси в изборите и не може да се употребяват държавни запаси.

Имате поради обстановки като в обявата на " Билд ", разказваща за проекта на ръководещите да завоюват изборите с операции?
-
Да. Една от огромните цели на Албания е да има специфична конструкция против корупцията. Ако погледнем към дневния ред, SPAK (Специална прокуратура на Албания) ще е против остарялата политика, която е корумпирана. Никой няма интерес от това.

Дори опозицията?

- Всички са срещу - и държавното управление, и опозицията. Интересното е, че в този момент и интернационалната общественост не желае да има роля в този спор, тъй като могат да бъдат употребявани от доста политически партии.

Не я ли употребява към този момент и министър председателят - за вътрешнополитическа приложимост?

- Не тъкмо. За пръв път Рама има поддръжка, само че тя не е доста мощна.

Когато представители на Брюксел пристигнаха в разгара на митингите през март, бяха резервирани към опозицията.

- Рама е " състезател на стабилността ". Международни артисти, изключително Съединени американски щати, се интересуват от стабилността. Отиват при Рама като сътрудници, само че не са положителни другари. Той пробва от години да отиде в Съединени американски щати, само че няма покана.

Решението на опозицията въпреки всичко беше екстравагантно и разбирам за какво някои интернационалните общности не могат да я поддържат. Не са готови опозицията да овладее обстановката с дейности, които не бяха съветвани с други страни. В момента всички пробват обаче да окажат напън за политичекко решение. Германците да вземем за пример споделят - поддържаме решнието на Мета (да анулира изборите) и призоваваме за вземане предвид с него.

А Брюксел по-рано сподели, че анулацията е рискова за европейската вероятност на Албания.

- Това е политичека игра. Брюксел тук не е значим, чакаме новата Европейска комисия, а остарялата си потегля. (Председателят на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер бе непосредствен до Рама и държавното управление.

Освен това Рама разбра, че интеграцията към този момент не може да носи гласове. Казва, че всички рецесии работят против интеграцията. Но защото решението ще се отсрочи, държавното управление този път не се тормози дали решението за нас ще е позитивно или негативно. Но в случай че се вземеше позитивно решение преди изборите, щеше да е подарък за властта. Отрицателно решение щеше да се отрази на обстановката и да даде сили на опозицията.

Фотогалерия: Албания желае смяна >

Може ли позитивно решение за Северна Македония да има същия резултат?

- Това е различен въпрос. Притесняваме се, че Брюксел ще желае да вземе независимо решение. И в Македония имаме сходни проблеми, само че Северна Македония е стъпка напред, те откриха дипломатическо решение. Това е дипломатическа победа, не става дума за критерии за народна власт.

За Албания ще е доста добре, в случай че Северна Македония успее, само че желаеме да сме част от това дружно. Ако Брюксел даде позитивен сигнал на Северна Македония и неприятен на Албания, сигналът за младите в Албания и Косово ще е доста неприятен. Тези младежи са откъснати, разнообразни от другите в Европа.

Нямаме националистически и популистки сили. Ако не се даде вяра на младите, може да се появят и такива. Може да е рисково за Албания в обстановка, в която имаме две или три страни с албански детайли. Брюксел схваща това, само че Берлин желае друго - да има повече надзор по границите, повече непоклатимост за народна власт.

Трудното е да се разбере обстановката с Франция. Тя е срещу разширението на Европейски Съюз. За нас тази нова позиция е доста радикална и доста безнадеждна и мисля, че би била негативен сигнал за всички страни на Балканите.

Очаквате ли процесът на образуване на националистически сили да се отприщи в идващите няколко години?

- Мисля, че това е бъдещето. В Албания имаме няколко партии с идентични стратегии. В момента няма място за нови в политическата система, само че в случай че обстановката ескалира в смисъл на изолираност и проблеми с други страни, ще се появи и такова пространство.

Може ли отвод да се даде дата за договаряния тази година да даде израз на друго неодобрение? Например опозицията да се укрепи, да се стигне до още неустойчивост поради обвинявания към Рама, че не е обезпечил триумфа?

- Да, само че вижте - за Северна Македония се откри решение. Преди четири години. Могат да опитат сходно решение за Албания.

Но не желаят?

- Не желаят. Искат да видят повече резултати от страната, а в този момент тя не може да откри отговор сама. Защо? Много е елементарно да се разбере. Преди 10 г всяка делегация от Брюксел говореше по един и същи метод. Днес има две Европи - една, която поддържа Тирана и Европейската национална партия, която е с опозицията. Така че спорът не е единствено наш. Загубихме доста положителни другари в Италия да вземем за пример, с това държавно управление имаме проблем. Загубихме и с Австрия, (бившият вицеканцлер Хайнц-Кристиан) Щрахе бе постоянно против нас. Германия е подготвена да договаря, а и е доста значима в Берлинския развой. За Албания обаче казусът е, че Съединени американски щати за пръв път не са част от процеса. Отсъства американският дипломат. Искат непоклатимост, единствено за това мислят, а не за демокрацията ни.

Но в случай че държат на стабилността, за какво не застанат зад Рама?

- Много е мъчно да се направи такава декларация. Не че са с Рама, срещу опозицията са.

А какво може да направи опозицията?

- Може да изиска нови избори следващата година и то не просто без Рама, а с друго държавно управление, от социалистическата партия, при изискване, че прокуратурата проверява всички случаи на кавги от предходната седмица. Можем да създадем разнообразни оферти. Ако решат, че желаят да стачкуват и да имат 100% или 0, не е добра игра и не мисля, че интернационалната общественост ще поддържа това.

Колко рискови са проектите на Рама да в профил президента?

- Катастрофа. В момента Албания няма парламентарен съд, няма висш съд, няма основен прокурор, има парламент без съпротива и държавното управление желае да има нов президент. Всичко това е рисково за демокрацията и не разбирам за какво нямат връзка с действителността, за какво нямат чувство за отговорност към демокрацията.

Ако видите по какъв начин приказва Рама, той приказва за хората против него като за " неприятни албанци ". Не като за жители на Албания. Дели ги на положителни - " мои поддръжници " и неприятни - " които са против мен ". Не може да се види в тази декларация никакъв либерален нрав. Виждаме единствено манталитета на (турския президент Реджеп Тайип) Ердоган, какъвто не ни би трябвало в Албания.

Ако Рама е толкоз противоречива персона, подкрепяна единствено поради стабилността, за какво гласоподавателите му гласоподават за него - белким няма позитивно завещание зад тила си?

- Правя разлика сред първия и втория му мандат. В първия резултатите на Рама бяха доста положителни, рефорите съшо. Във втория имаме доста проблеми с правосъдната промяна, само че тя е най-хубавото нещо в последното десетилетие. Хората гледат по малкия екран за пръв път по какъв начин безнаказани фигури, доста властни, през днешния ден са прес специфична комисия за оценка и може да си изгубят работата. Беше културна гражданска война в Албания и хората поддържаха правосъдната еформа не поради правосъдния бранш.

Защо? Надяват се на същата обстановка в политиката. Не може да имаме мощна народна власт, в случай че не създадем и второто. А последните две години имаме нова обстановка. Имахме доста политици, корумпирани, само че не богати. Сега имаме доста олигарси, изгубили връзка с хората. Не им трябват хората, а гласоподаватели, и не ги интересува какво мислят. В обстановка, в която могат да си купуват медии, да лобират при американците и да вършат покупко-продажби.

Затова в този момент 15% от албанците се доверяват на политически партии.

Какво очаквате да стане с локалните избори? Ще се състоят ли въобще с присъединяване единствено на една партия?

- Правителството споделя, че е законно, има дата за изборите. Но не става въпрос за брой, а за полезности. Но има проблем, ще се знае всички за кого са дали своят вот, загадка на вота няма да еима.

Има 60% възможност за компромис за отсрочване. Има и друго - могат да създадат избори в до 70% от областите. Може да има втори тур в септември единствено в някои зони. Но локалните избори няма да доведат до решение. Кризите ще са сходни. За да се реши рецесията, евентуално би трябвало да има избори следващата година през май. А ще има претендент същия министър председател и същите партии. Мнозина събират петиции за смяна в изборния кодекс. Ако това не се промени, ще е същото. Така че не мисля, че до 2, 3 или 4 години ще има решение.

Нямаме етнически, набожен или обществен спор. За пръв път в рецесията няма единствено политически цели в центъра, а и политическите кариери на двама водачи Рама и Баша са залог. Един би трябвало да си тръгне или двамата. Ако Баша потърси Рама, би трябвало да се откаже от Демократическата партия. Ако Рама потигне компромис с Баша, би трябвало да напусне поста. Сега би трябвало да се намерят решения за политическите кариери на двама водачи, не за интеграцията на Албания, и това е казусът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР