Залавянето на фалшивото краве масло на пазара от Агенцията по

...
Залавянето на фалшивото краве масло на пазара от Агенцията по
Коментари Харесай

Нова информация по ‘масления’ скандал: Полиция пазила пробите на фалшивото масло от Агенцията по храните

Залавянето на подправеното краве масло на пазара от Агенцията по храните е станало не с помощта на Агенцията, а поради интервенция на “Икономическа полиция ”.

На служителите на реда се е наложило да изненадат чиновниците на БАБХ и безусловно да им наредят от маслата на кои производители да вземат проби, след което отнесли пробите в лабораторията, с цел да е несъмнено, че няма да бъде осъществена операция и че няма и този път, на фона на ширещите се ментета на пазара, инспекцията на БАБХ да покаже, че всичко е чисто.

Миналата седмица от Агенцията оповестиха, че глобяват трима производители на масло, които влагат немлечни мазнини, които не афишират. Един от тримата ще бъде санкциониран с оптималната глоба – 6000 лв.. Тези първи санкции за производители на подправени масла в историята на БАБХ пристигнаха след сериозния напън на “Активни консуматори ” и медиите, а детайлностите за полицията бяха забулени в загадка.

“Активни консуматори ” обявиха резултатите от собствен тест на маслата на 9 юни. Вижте кои производители мамят ТУК. Според теста 1/3 от производителите влагат немлечни мазнини в продуктите си, които след това продават като “краве масло ”.

Това е вторият тест на краве масло на “Активни консуматори ” в границите на 9 месеца и повода за повторението е, че първия път от БАБХ не направиха нищо всъщност – взеха проби от масла, направиха тест и оповестиха, че нарушавания няма. Тогава в средите на специалистите се говореше, че хипермаркетът, от който бяха взети пробите от БАБХ през 2014 година, е бил усърдно квалифициран от чиновници в Агенцията, като цели партиди с некачествени масла са били сменени с качествени от компаниите производителки. Това по този начин и не се потвърди.

Този път, с цел да не бъде хвърляно подозрение върху коректността на теста и с цел да бъде потвърдено, че в действителност има неточни производители, които неразбираемо по какъв начин БАБХ в никакъв случай не вижда, камо ли да глобява, от “Активни консуматори ” скрито дадоха пробите в лабораторията точно на БАБХ. Резултатите бяха безусловно идентични с резултатите от втората лаборатория, в която от “Активни консуматори ” дадоха проби. Така потвърдиха изрично нарушаванията и принудиха и Агенцията по храните да признае, че има такива.

От БАБХ обаче казаха, че не могат да наложат наказания вследствие на теста на “Активни консуматори ”. Такива можело да има единствено при открити нарушавания след тест на Агенцията. От БАБХ заявиха още, че редом и без да знаят за самодейността на “Активни консуматори ” по същото време били взели проби от същите марки краве масло и сами били открили нарушаванията на производителите. Разбира се, те икономисаха уточнението, че това е станало след интервенция на полицията.

Инфо: Offnews.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР