Залавянето му струва 100 000 долара. Той е бившият лидер

...
Залавянето му струва 100 000 долара. Той е бившият лидер
Коментари Харесай

Натиснах спусъка. Кой е Игор Стрелков, за когото Украйна дава 100 000 долара

Залавянето му коства 100 000 $. Той е някогашният водач на донецките сепаратисти от 2014 година Твърди се, че от няколко дни той е отишъл на фронта да се бие на страната на Кремъл. Но за какво Украйна го желае точно хванат? Кой в действителност е той?

Той самичък споделя за себе си, че е този, който е " натиснал спусъка на войната " в Източна Украйна. Срещу него са заведени каузи за тероризъм, ликвидиране, изтезания и нарушение на държавния суверенитет на Украйна.

През 2014 година Москва показва Игор Стрелков като воин, който се бори за анексирането на Крим и за отделянето на Донбас от Украйна. След като двете му цели стават факт, Стрелков е назначен от сепаратистките управляващи в Донецк за " министър на защитата ".

Сега Украйна желае да го залови жив - в това число и поради това, че той е очевидец на голям брой военни закононарушения, протичали в продължение на повече от 8 години.

Съвсем до неотдавна Стрелков просто подлагаше на критика Кремъл за прекомерно " меките ", съгласно него, дейности на Москва в Украйна. Но от няколко дни той е на фронта.

„ Известно е, че един от най-известните съветски терористи реши да възобнови присъединяване си във войната против нашата страна “, се споделя в изказването на украинското разузнаване, в което се афишира премията за залавянето му в плен.

Истинското фамилно име на Игор Стрелков е Гиркин .

В украинските Телеграм канали новината е една от най-коментираните. Според множеството консуматори 100 000 $ е толкоз неустоима оферта, че другарите на Стрелков в съветската войска сами ще го предадат.

По-рано украинци бяха събрали 50 000 $ като премия за пленяването на Стрелков, напомнят украинските медии.

Стрелко е разгласен и за интернационално търсене по искане на холандската прокуратура. Причината е, че той е един от главните обвинени по за злополуката на полет MH-17 на Малайзийските авиолинии през 2014 година в Донецка област. Тогава той беше свален от установка за противовъздушна защита, изстреляла ракета от региона на Донбас. Загинаха 298 души.

Стрелков отхвърля да е забъркан в свалянето на самолета.
" Трета мощ "
Игор Стрелков е роден през 1970 година. Той е някогашен офицер от съветската Федерална работа за сигурност ( ФСБ ), взел участие във войните в Приднестровието, Чечения, Дагестан и Босна.

Стрелков става прочут напролет на 2014 година, когато воденият от него отряд, влезнал от Русия, завладява градовете Славянск и Краматорск в Донецка област. Тогава оглавява " военното министерство " на противозаконната Донецка национална република.

Действията му водят до антитерористична интервенция на Киев и спорът прераства във война с проруските сепаратисти.

Твърди се, че Стрелков е получил доста пари от съветския олигарх Константин Малофеев , с цел да провежда проруски сепаратистки протести в Донбас.

Но малко по-късно Стрелков влиза в спор по едно и също време с политическото управление на сепаратистите и с Москва. Той напуща региона, а сепаратистките управляващи му не разрешават да се върне назад.

Тогава Стрелков се пробва да се включи в политиката - основава придвижването " Новорусия " и се причислява към Комитет " 25 януари " . И двете обединения се считат за опозиционни на Кремъл, само че само от позициите на още по-крайни националистически убеждения.

Самият Стрелков обаче се нарежда като " трета мощ ", която е срещу Путин и демократичната съпротива по едно и също време.
 Златен орден за обмен
През 2019 година Игор Стрелков разгласи, че продава на търг медала, който е получил за присъединяване си в анексирането на Крим. Отличието изобразява профил на Владимир Путин на лицевата страна и карта на Крим на противоположната. Стрелков го оцени на 1 милион рубли.

Медалът му беше връчен от фондация " Свети Василий Велики " на Константин Малофеев . През нея се финансират проруските сепаратисти в Източна Украйна, настояват Киев и Европейският съюз.

Тогава Стрелков беше обяснил продажбата на оценката с финансови проблеми и с обстоятелството, че " намерено презира " изобразения на него Путин.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР