Залагайки на мирните преговори и отказвайки се от военна подкрепа

...
Залагайки на мирните преговори и отказвайки се от военна подкрепа
Коментари Харесай

Проф. Вацов: Докато не се противопоставим на Путин военно, той ще продължи да си разиграва коня

" Залагайки на мирните договаряния и отказвайки се от военна поддръжка за Украйна, Западът и НАТО оставиха Путин да си разиграва коня ". Това сподели проф. Димитър Вацов, мъдрец, културолог и учител в Нов български университет, в предаването " Денят с Веселин Дремджиев ", което се излъчва по TV+

" Аналогията е с времето преди Втората международна. Тогава дълго време западните демокрации си затварят очите: за анексията на Австрия, за подялбата на Полша… Така е и в този момент: Южна Осетия и Абхазия, Крим, в този момент Донбас и Луганск… Ние, демократичните хора, сме утопични и егоистични: не желаеме война, тъй като желаеме мир, а и егоистично не желаеме жертви. Докато не разберем, че без война няма по какъв начин. А Путин няма на какво друго да разчита с изключение на на военна експанзия. Както споделя Марк Галеоти, при оскъдност на запаси той нито може да резервира режима си във вътрешен проект, нито може да играе ролята на велика мощ, без да рекетира света военно. Без това гравитационната мощ на Руската федерация ерозира. Спомнете си Грузия, Евромайдана в Украйна, митингите в Беларус, даже в Казахстан. Икономически по-близките географски до Европа се обръщат към Европейски Съюз – там е стокооборотът им, - надлежно стартират и културни, и политически промени ", проучва философът.

" Бившите руски републики в Централна Азия и районите в Далечния Изток се обръщат към Китай. И Путин се пробва да спре тази ерозия, употребявайки луфта от спора сред Съединени американски щати и Китай. Той основава марионетни диктаторски режими в покрайнините си или просто причислява територии ", отбелязва проф. Вацов.

" Путин и Западът изхождат от разнообразни понятия за суверенитет. Той употребява домодерното разбиране, съгласно което суверен е самодържецът, който има безспорна и неделима власт. Според това разбиране никой различен няма суверенитет – нито Украйна, нито другите някогашни руски републики, нито даже Румъния и България. Частичен суверенитет има единствено оня, който успее
пряко – със мощ, с война – да се опълчи на самодържеца. На него се признава статут на „ Велика мощ “ – само че единствено краткотрайно: до момента в който съумява да поддържа силата си и да се опълчва. Модерността вкарва понятието за национален суверенитет. Това значи, че жителите – всички ние дружно, - се договаряме по какъв начин желаеме да се управляваме. И значи народът на Украйна или на България да взема решение по какъв начин и с кого да живее. Путин това не го схваща. И защото сме оставили нещата на неговия произвол, той агресира. Вече е ясно – след новото изказване, че границите на ДНР и ЛНР са тези по техните конституции, т.е. някогашните административни граници на украинските области, и че той ще агресира военно като усили най-малко два пъти териториите, владени в този момент от сепаратистите. Дали в този момент или след месец, той ще реши. Но според от мотивите и опциите за пропагандна легитимация на дейностите си, той може да удари и Киев и да постави марионетно държавно управление. Санкциите няма да го спрат ", сподели още професорът.

" Предстои дълъг и сложен интервал, в който Западът и ние като част от него ще би трябвало да осъзнаем, че до момента в който не се противопоставим – като най-малко с решителност за дейности, в случай че не незабавно с директни дейности, - на Путин военно, той ще продължи да си разиграва коня. В това време неговите тролове в медиите, а и политически проксита на публични позиции, ще не престават да подриват решимостта ни ", заключи проф. Димитър Вацов.

А ето и ВИДЕО от изявлението на Веселин Дремджиев с проф. Вацов:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР