Залагаме бюджет от 1.884 млрд. лв. за 2021 г. От

...
Залагаме бюджет от 1.884 млрд. лв. за 2021 г. От
Коментари Харесай

1,8 млрд. лв. е бюджетът на София за 2021 г., кметството залага 3 стратегически цели

Залагаме бюджет от 1.884 милиарда лева за 2021 година От тях 1.375 милиарда лева са средства за настоящи действия и държавно делегирани действия, в които влизат нарастване на заплатите на учителите, обществени служащи и в опазването на здравето. Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на бюджета на общината за 2021 година, който тя дефинира като реален.  Сега предстоят представяния и публично разискване на бюджета за 2021 година, като Фандъкова се надява доникъде на февруари той да бъде гласуван и утвърден от Столичния общински съвет.  

План-сметката на столицата за 2021 г. е фокусирана върху три стратегически цели.

Първата е създаване на стратегическа инфраструктура на София, за което ще бъдат заделени 140 млн. лева Те ще бъдат вложени в построяването на транспортна инфраструктура, която ще включва градеж на нови булеварди, както и разширения на бул. " Тодор Каблешков ", ул. " Опълченска ", бул. " Филип Кутев ", бул. " Ломско шосе ", Източната дъга и други

" С тях София на практика ще има нова транспортна скица с над 1/3 разтоварен трафик през центъра на града. Моята цел е да ги изградим през идващите няколко години. София се развива с движение, което стратегическата инфраструктура би трябвало да наваксва, с цел да обезпечи придвижването в града за идващите десетилетия. Вчера беше утвърден и заемът, който е ориентиран към развиване на стратегическата инфраструктура ", изясни Фандъкова.

Втората стратегическа цел, която стартира кметът на София, е обезпечаването на повече места в детските градини. За задачата в бюджета са заложени 65,7 млн. лв., които са планувани за разширение на детските градини и ясли. 

" 45 са съответните обекти за нови здания и разширения на детски градини и ясни, с тях упованията ни през тази и идната година, когато ще завършат, е да отворим 185 нови групи ", добави Фандъкова. По думите й, обектите са в 23 региона на София, единственият регион, в който няма заложен обект е Нови Искър. 

" Залагаме 1,6 млн. лева за планиране на 16 нови здания за детски градини, които да включим в строителната стратегия за идната година. Над 6 млн. лева влагаме в построяването на нови учебни корпуси и съществени поправки 7 учебни заведения, в две от тях построяваме и нови физкултурни салони. 1.5 млн. лева са обезпечени за създаване на съвременни учебни тоалетни, които са от програмата " София влага ", сподели още кметът на София.

Третата стратегическа цел пред Столична община за 2021 година е подобряването на качеството на въздуха, за която са планувани към 200 млн. лева. 

" Тази година стартира огромният план за замяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление, плануваните средства са малко над 12 млн. лева С план-сметката за чистотата - усилваме площите за миене с 24%. Планираме стратегия за унищожаване на така наречен кални точки в кварталите, които с източник на прахуляк. Програмата стартира през предходната година, а бюджетът й е над 1 млн. лева ", изясни столичният кмет.

Общо 172,5 млн. лева се осигуряват за дотъкмяване на първите сектори от третата линия на метрото, нови метровлакове и главен ремонт на остарели, също и за доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея. " Средствата за тези транспортни средства са безвзъмездни, като задачата е възстановяване качеството на въздуха. 18,6 млн. лева са лични средства ", добави Фандъкова. 

4.6 млн. лева са заложени за вложения в главните градски паркове. 11,8 млн. лева са планувани за рекултивация на старите депа, както и подготовка на цех за преправка на едрогабаритни боклуци.

Като значим акцент в бюджета столичният кмет дефинира увеличението на вложенията в уличното осветяване и светофарните уредби, чийто общ размер е над 6.2 млн. лева " С построяването на ново енергоспестяващо улично осветяване през последните 7 години са спестени 5 млн. лева от разноските за електричество и поддръжка ", добави Фандъкова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР