Зала “Универсиада” е обявена за публична продан за малко над

...
Зала “Универсиада” е обявена за публична продан за малко над
Коментари Харесай

Зала “Универсиада” е обявена за продан! Вижте колко пари й искат и кой ще вземе апетитния имот!

Зала “Универсиада” е оповестена за обществена обмен за малко над 15.6 млн. лв.. Обявата е публикувана от частния правосъден реализатор Стоян Якимов.

Търгът ще се организира в канцеларията на Софийския областен съд на 13 юли. Желаещите да вземат участие би трябвало да обезпечат аванс от 10% от сумата, а срокът за подаване на поръчките е от 12 юни до 12 юли, написа Дневник.

Едноличен притежател на сдружението “Универсиада” ЕАД е “Велдер Билд” ЕАД, което има отговорности към Корпоративна комерсиална банка (КТБ) за 8.5 млн. лв., се вижда от отчета за неточните длъжници, оповестен на уеб страницата на банката през 2017 година “Велдер билд” беше част от бизнесгрупата “Велдер”, която се управляваше от Иван Джиджев.

Внесеният капитал на “Универсиада” ЕАД е 7.34 млн. лв., демонстрира информация в Търговския указател. Представител на сдружението и управител на залата е треньорът на баскетболния “Левски Лукойл” Константин Папазов. Там неговият тим, който стана първенец в шампионата, играе домакинските си мачове.
Запазване на спокойствие
Папазов сподели пред “Дневник”, че това е естествена процедура и той няма терзания като треньор на “Левски Лукойл”. По думите му клубът няма нищо общо със запора, обвързван с връзки от времето на КТБ.

“В момента притежател е банката. Залата изрично ще резервира статута си и ще се употребява за спорт”, съобщи Папазов. По думите му след определянето на купувача управлението на “Левски Лукойл” ще стартира диалози с него в търсене на съглашение за прилагане на оборудването.

“Универсиада” е със застроена повърхност от 4130 кв.м. и включва три зали, 10 кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири стаи – съблекални, както и машини и съоръжение.
Апетитна хапка
На 28 ноември 2008 г. държавата продава скрито зала “Универсиада” за 9.5 млн. лева на “Велдер билд”. Тогава за договорката се схваща инцидентно, откакто Данаил Димов, изпълнителен шеф на “Национална спортна база” (НСБ) по това време, апропо загатва, че със средствата от продажбата на “Универсиада” ще се финансират ремонтите на други спортни бази.

Тогава имотни експерти разясняват, че цената на продажбата е доста ниска.

Димов споделя в изявление за “Дневник”: “Ние не продадохме зала “Универсиада”, а 50% от акциите на сдружението, което ръководи и стопанисва”. “Трябваше да влагаме 2 млн. лева в сдружението “Универсиада”, с цел да можем да си платим отговорностите и то да продължи да действа. Ние не разполагахме с тези пари. А и да ги имахме, съгласно мен не е оправдано да ги наливаме там, тъй като след две години щяхме да сме в същото състояние. Водихме договаряния с частния сътрудник. Той пък не беше склонен едностранно да налива пари. Така се стигна до това решение”, съобщи тогава той.

Сагата “Универсиада” стартира през 2003 година, когато със заповед на някогашния състезателен министър Васил Иванов-Лучано зала “Универсиада” и хотел на Златни пясъци влязоха като апортна вноска в смесено сдружение с частната компания “Проект строй груп”. Държавата и частници си деляха присъединяване поравно. “Проект строй груп” се оказа близка до Делян Пеевски и Росен Дичев, защото беше записана на адреса на младежкото Национална движение „Симеон Втори", а двамата бяха измежду създателите му. Впоследствие “Проект строй” продаде каузи си на “Велдер Билд”.

Две от сдруженията от групата “Велдер Билд” ЕАД също са били длъжници на КТБ – “Велдер пропъртис” с 26.1 млн. лв. и “Велдер – БГ” АД с заеми за общо 9 млн. Лева. Джиджев е излязъл и от трите сдружения през 2015 година, като “Велдер пропъртис” скоро по-късно е оповестено в неплатежоспособност поради отговорности към КТБ, се вижда от Търговския указател. Джиждев беше част от ръководството на футболния клуб “Ботев” (Пловдив), до момента в който притежател на клуба беше банкерът Цветан Василев.

През май 2017 г. в “Увиерсиада” се организира общото заседание на прокурорите, на което се избраха претендентите за нови членове на Висшия правосъден съвет.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР