Закуската настройва организма ни за деня. Здравословното хранене сутрин ни

...
Закуската настройва организма ни за деня. Здравословното хранене сутрин ни
Коментари Харесай

Каква трябва да бъде закуската и защо започва с вечерята

Закуската настройва организма ни за деня. Здравословното хранене заран ни зарежда с сила, усъвършенства функционалностите на мозъка и провокира дълготрайно засищане.

Диетолозите предлагат да закусим до час след ставане от сън. Как да се заставим да ядем заран?

Важно е да знаем, че закуската засилва метаболизма. Проведени в Mayo Clinic (академичен медицински център в щата Минесота, САЩ) проучвания демонстрират, че потреблението на храна в първия час след ставането от сън усилва метаболизма с 10 %. Хората с наднормено тегло пропущат това хранене 2,5 пъти по-често от тези, които нямат проблеми с тежестта.

Най-честите аргументи за пренебрегването на утринното хранене са неналичието на табиет и прекомерно изобилната вечеря. Навикът да закусваме може да се сътвори последователно, с включване на плод или парче сирене всекидневно, при последователно увеличение на порцията до здравословни количества.

Преяждането вечер е втората най-популярна причина за пропускане на закуската, по тази причина диетолозите споделят, че утринното хранене се приготвя от вечерята. По време на сън храносмилането се забавя и заран организмът към момента се оправя с късното хранене от предходния ден. Това е отрицателен фактор както за качеството на съня, по този начин и за равнището на инсулина и за положението на храносмилателния тракт. Проблемът може да се реши с отбягване на храненето след 18-19 часа.

От какво се състои пълноценната закуска?

Овесената каша се счита за един от най-хубавите разновидности, защото насища организма със комплицирани въглехидрати, които са изключително потребни за стомаха. Ако се задоволим единствено с нея обаче, е прекомерно евентуално след час да почувстваме още веднъж апетит.

През нощта организмът ни построява клетките си, което значи, че изразходва интензивно протеин. Ако тялото ни има потребност от протеини, а ние го насищаме с въглехидрати, то ще реагира с възприятие на апетит още веднъж и още веднъж, до момента в който тази нужда не бъде задоволена.

Другата причина за бързото огладняване е обвързвана с инсулина. Нивата му заран са задоволително високи, изключително в случай че сме вечеряли директно преди сън. Ако консумираме храни богати единствено на въглехидрати (дори полезни), доста скоро ще усетим възприятие на апетит.

Повечето откриватели са сплотяват към тезата, че закуската би трябвало да съдържа артикули богати на протеини и въглехидрати. В този смисъл класическият сандвич е положително решение, изключително в случай че е подготвен с пълнозърнест самун, нискомаслено сирене или кашкавал и пуешко филе. Други подобаващи разновидности за закуска са омлетът или бърканите яйца с филия пълнозърнест самун, извара с мюсли, овесени ядки с кисело мляко и така нататък

Протеините и въглехидратите

Ако по някаква причина закуската, която включва и двата съставния елемент, не ни понася, можем да се лишим по-скоро от въглехидратите, в сравнение с от протеина.

Протеинът е нужен на тялото, с цел да се възвърне (след интензивна подготовка например). Не води до повишение на равнището на инсулина в кръвта (за разлика от въглехидратите), усъвършенства функционалностите на сърдечно-съдовата система и задейства разграждането на мазнините. Изследвания демонстрират, че съществуването на 25-30 г пълноценни протеини в закуската задейства метаболизма с 10-15 %.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР