Закупуване на руски ракетни системи С-400, много други оръжия и

...
Закупуване на руски ракетни системи С-400, много други оръжия и
Коментари Харесай

Саудитският крал договори тонове руско оръжие

Закупуване на съветски ракетни системи С-400, доста други оръжия и изцяло партньорство сред Рияд и Москва във военния бранш.

Предварително съглашение по тези тематики подписаха през днешния ден съветският президент Владимир Путин и гостуващият му крал на Саудитска Арабия Салман.

ВИЖТЕ ВИЗИТАТА НА САУДИТСКИЯ КРАЛ В МОСКВА В СНИМКИ

Страната от Персийския залив е един от най-важните съдружници на Съединени американски щати и основен техен сътрудник в НАТО за региона на Близкия Изток, а американците от няколко години се намират в остро геополитическо опълчване с Москва.

Самото посещаване на Салман е първото на настоящ саудитски монарх в Русия.

Подписаният общ меморандум планува саудитците да закупят ракетни системи С-400, противотанкови комплекси Корнет-ЕМ, тежки огнехвъргачни системи ТОС-1А, автоматизирани гранатомети АГС-30 и автомати „ Калашников” АК-103.



По-важното е, че Салман и Путин са се договорили за съветска помощ в развиването на военната промишленост на Саудитска Арабия.

По-рано съветски медии разясниха, че американският съдружник и Кремъл намират общ език като двете страни с максимален експорт на нефт. През последните години суровината изживя срив на международните пазари, който изправи стопанските системи им пред избрани компликации.

Същевременно обаче Рияд и Москва пазят противоположни страни в гражданската война в Сирия, където саудитците поддържат разнообразни размирен групи, а руснаците се бият на страната на президента Башар Асад.



По тези тематики общите позиции на Салман и Путин са, че е нужна битка с тероризма и мир в Сирия.

Саудитският крал е оценил положително инициирания от Москва мирнен развой в Астана, целящ решение на спора в Сирия, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров.

Той добави, че Москва поддържа подхванатите от Рияд стъпки за сливане на сирийската съпротива, с цел да може тя да взе участие в мирните договаряния.



Русия и Саудитска Арабия са единомислещи, че териториалната целокупност и държавните институции на Сирия би трябвало да бъдат непокътнати, съобщи саудитският му сътрудник Адел ал Джубейр.

Наред с това двете страни поддържат и териториалната целокупност на Ирак след извършения в Иракски Кюрдистан референдум, на който жителите на самостоятелния район гласоподаваха за самостоятелност от Багдад.

Саудитският крал Салман обаче насочи съществени рецензии към Иран, главния политически противник на Саудитска Арабия, който има близки връзки с Русия.

Does this mean Saudi is in violation of US sanctions? If so, will US sanction Saudi or undermine our own sanctions? https://t.co/UvmItWdGv3
— Luke Gromen, CFA (@LukeGromen) October 5, 2017
Пред Путин кралят съобщи, че Иран би трябвало да се въздържа от интервенция в споровете в Близкия изток, тъй като сходни дейности дестабилизират района.

Саудитският крал ще остане в Русия 4 дни, а оръжейните и други покупко-продажби, които се сключат през това време се регистрират от анализатори като доказателство за възходящото въздействие на Русия в Близкия Изток.

Салман е съпроводен от голяма делегация, като подписаните съглашения най-вероятно ще бъдат във всевъзможни сфери на бизнеса.

I hate it when that happens...
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР