Закупените апарати имат много широк спектър на приложение Във Факултета

...
Закупените апарати имат много широк спектър на приложение Във Факултета
Коментари Харесай

Отвориха лаборатория за чисти технологии в СУ

Закупените апарати имат доста необятен набор на приложение

Във Факултета по химия и фармация в СУ през вчерашния ден бе оповестено откриването на нова лаборатория
(снимка: Технически университет – Габрово)

С съвременна инсталация е оборудвана новата лаборатория за „ Дисперсни системи и реология в чистите технологии ” на Факултет по химия и фармация в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Тя е част от лабораторен комплекс „ Наноструктурирани материали и дисперсни системи ”, стана ясно на формалното разкриване през вчерашния ден.

С помощта на новата инсталация ще се дефинира размерът на микронни частици, ще се характеризира структурата на дисперсните системи и тяхната реология, както и повърхностната сила и омокряне на микронни капки върху твърди повърхности.

Лазерната дифракционна система за установяване размера на микронни частици в дисперсии и системата за установяване на контактни ъгли е финансирана в границите на проект  Център за подготвеност „ Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии ” по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък ” и е на обща стойност 289 400 лева без Данък добавена стойност.

Новата инсталация е ситуирана в ремонтирано помещение във Факултет по химия и фармация. Закупените апарати имат доста необятен набор на приложение в промишлеността в региона на новите материали. Изследователският екип към този момент е провел редица проучвания, а техните резултати са оповестени в влиятелни научни списания.

Апаратът лазерен дефрактометър се основава на метода на лазерната дифракция и разрешава да се мери разпределението по размери на разнообразни обекти като емулсии, суспензии и аерозоли. Познавайки размера на частиците, откривателите могат да ръководят функционалните характерности на материалите, като по този метод техните проучвания намират необятно приложение в доста области като индустриални дисперсни системи за производството на слънчеви панели, битова химия, препарати за медицината и други

Системата за установяване на контактни ъгли мери контактен ъгъл и повърхностна сила. Тези две характерности са доста значими при охарактеризиране на свойствата и съвместимостта на материалите, както в промишлеността, по този начин и в битовата химия и хранително-вкусовата индустрия. Апаратът употребява високоскоростна камера с огромна резолюция, което разрешава да се извършат огромен брой измервания, в това число и при динамични условия.

Проектът за интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии е със период до 30 ноември 2023 година Общият бюджет е в размер на 23 569 719, 17 лв., от които 20 034 261,29 лева европейско и 3 535 457,88 лева национално съфинансиране. Чрез плана ще бъдат основани над 30 лаборатории, ситуирани в реконструиран и осъвременен сграден фонд.

Водещи откриватели и техните екипи към този момент правят пазарно-ориентирани научни проучвания в предпочитаната за българската стопанска система област „ Мехатроника и чисти технологии ”.

Бенефициент (партньори по проекта) са Технически университет – Габрово, Технически университет – София, Технически университет – Варна, Софийски университет „ Св. Климент Охридски ”, Институт по роботика – Българска академия на науките, Институт по електроника – Българска академия на науките, Централна лаборатория по приложна физика – Българска академия на науките.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР