Закриването на спецправосъдието не е лесна задача, заяви на брифинг

...
Закриването на спецправосъдието не е лесна задача, заяви на брифинг
Коментари Харесай

Министър Йорданова: Закриването на спецправосъдието изисква прецизна организационна работа

Закриването на спецправосъдието не е лесна задача, съобщи на брифинг министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

" Към сегашния миг законът е явен, той планува 3-месечен интервал, в който ръководителите на спецсъдилища и прокуратурите би трябвало да провеждат предаването на висящите и завършилите каузи. Това, което чухме през последните няколко седмици са разнообразни изказвания за неспособност за осъществяване на настоящия закон и изказвания за непълноти. Всъщност на всеки един от въпросите има законодателно решение, въпрос на организационна работа и организационно решение. В съответни случаи е допустимо да бъдат изменени разпоредбите, признати от пленума на Висш съдебен съвет, от прокуратурата за организацията на работата на техните администрации ", това разяснява Йорданова във връзка 6-месечния буферен интервал, в който няма да се разпореждат нови случаи на спецправосъдието. Правосъдния министър е безапелационна, че към сегашния миг няма дефинирано и импортирано такова законодателно предложение, съобщи Dariknews.bg.

" Закриването на правосъдни органи не е лесна задача. Изисква доста сериозна и прецизна организационна работа, само че това е нещо, което би трябвало да бъде свършено ", добавя министър Йорданова.

" Има предложение по отношение на мен да бъде проведена работна среща с моя екип, с представители на закриваните спецпрокуратурата и спецсъда и членове на Висш съдебен съвет. Ние, несъмнено, сме отворени да изслушаме техните терзания. Аз чакам, обаче този интервал да не бъде в безучастие, а да бъде подхванато всичко належащо за осъществяване на закона ", безапелационна е министър Йорданова.

" Висящите каузи, по отношение на които е настъпил правилото за несменяемост на правосъдния състав, не престават да се гледат от съответния състав, който е провел съответното съвещание, до влизане на закона. Административното обслужване, организацията на тази работа, това го поема Софийски градски и Софийски апелативен съд. Делата ще се гледат в същата постройка, в същия съд. ", разяснява министър Йорданова във връзка почналите все още каузи.

" В нито един от причините, които чух, аз не виждам нужда за законодателно изменение. Бяха сложени доста въпроси по отношение на осъществяване на наказванията и до толкоз, че ГДИН е към министъра на правораздаването. Това е въпрос, на който би трябвало да отговорим деликатно. Трябва да се спре с това предпочитание за всяване на суматоха. Няма съображение за суматоха ", разяснява министър Йорданова идното закриване на спецправосъдието, против което се опълчва обвинител №1 Иван Гешев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР