Закриването на българските сдружения и културни центрове е част от

...
Закриването на българските сдружения и културни центрове е част от
Коментари Харесай

Иван Николов, Босилеград: Закриването на българските културни центрове е част от антибългарската политика на Титова Югославия

Закриването на българските сдружения и културни центрове е част от антибългарската политика на Титова Югославия. Това сподели в изявление за " Фокус " Иван Николов, ръководител на българския Културно-информационен център в Босилеград. В средновековието българските черкви и манастири, като културно-просветни средища, също са били подлагани на разорения. Със същата цел се закриват и днешните сдружения и културни центрове като български културни средища.

" И при нас имаше такива опити за закриване на нашия културно-информационен център още през 1998 година Успяхме да ги преодолеем с доста такт и самообладание, само че в никакъв случай не се знае ", добави Иван Николов.

Според него, мантрата за обезпечените права на малцинствата по интернационалните стандарти, че и повече от тях, е единствено един идеологически девиз от времето на югокомунизма, изпразнен от всякакво действително наличие. В последна сметка, не е чак толкоз значимо какво е записано в Конституцията и какви са законите за правата на малцинствата, в случай че нямате правова страна, която на процедура да ги ползва и да постанова наказания за неприлагането им.

" През всичките тия години Югославия и по особено Сърбия не е правова, а преобладаващо партийна страна, освен това построена върху идеологията на консервативния великосръбски шовинизъм. Според тази идеология, българите са най-голямата заплаха и зложелател на Сърбия и сърбите. Вижте тяхната историография, военна теория, литература, спектакъл, кинематография, медии и ще се убедите, че в сръбската визия българинът постоянно е бил и продължава да е въплъщение на злото. Отделен и комплициран въпрос е, за какво това е по този начин, само че е реалност, че младите генерации в Сърбия не престават да се възпитават в подобен дух. Ние, които имахме нещастието да попаднем в тази страна, трябваше да понесем всичкото от насъбраната през историята ненавист и пренебрежение към българите от изгубените борби с тях и неосъществените мечти за сметка на българските земи ", счита Иван Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР