Закриване грози Медицинския факултет на Софийския университет, а ако това

...
Закриване грози Медицинския факултет на Софийския университет, а ако това
Коментари Харесай

Факултетът по медицина в СУ се закрива, обяви деканът Любомир Спасов и поиска студентите да го защитят

Закриване грози Медицинския факултет на Софийския университет, а в случай че това се случи студентите и преподавателите ще останат " на улицата " - първите няма да могат да се трансферират, вторите ще останат без университетските си длъжности (доцент, професор и др.). Това заявява деканът му проф. доктор Любомир Спасов на заседание със студенти и преподаватели - към 300 души - и приканва студентите " да се защитят ", като изискат в подписка прекосяването на болничното заведение към структурата на Софийския университет.
 Софийският университет разгласи нулева година за приема по медицина (допълнена)  Как Любомир Спасов взе постройка на Софийския университет и я хариза на Цацаров  Конфликт на ползи ли е един човек да е народен съветник и да прави трансплантации
Съвещанието е извършено по-рано тази седмица в отсъствието на медии. OFFNews разполага с цялостен аудиозапис от близо 16-минутната тирада на Спасов (вижте текста ѝ по-долу), който прави прогнозата поради държавното решение от 21 ноември Университетска болница " Лозенец " към този момент да не е към Министерския съвет (то е за изменение в Закона за лечебните заведения, по тази причина занапред следва разискването и гласуването му от Народното събрание).

Уплашени студенти към този момент вършат подписка, а в свои групи в обществените мрежи зоват за митинги.

Към края на речта си деканът декларира, че решението визира освен Медицинския факултет, а и Факултета по химия и фармация. Твърди, че неговата акредитация била предходна през тази на Медицинския факултет и че той също щял да пострада. Казва още, че " въпросът не е единствено в границите на България " - имал 300 интернационалните студенти - и пита какво да им изясни.

Първата остра реакция против изказванията пристигна от Факултетния студентски съвет към Факултета по химия и фармация:



Ето словото на проф. доктор Любомир Спасов пред студентите и преподавателите (с незначителни съкращения и редакторска намеса):

Знаете, че преди седмица имаше решение на Министерски съвет да се предложи смяна в Закона за лечебните заведения, с която болница " Лозенец " да престане да бъде към Министерския съвет като първокачествен разпоредник. Ние това безусловно го поддържаме. Ние не желаеме да бъдем към този или към оня, ние сме си просто Университетска болница " Лозенец ". Но тук е действително, по този начин да се каже, дребната детайлност, поради която желаех да ви видя и да ви разясня какво се случва с факултета, със студентите, с болничното заведение.

В известието на Министерския съвет имаше разяснение, че откакто болница " Лозенец " престане да бъде болница към Министерския съвет, тя ще бъде превърната в педиатрия, в първата многопрофилна педиатрична болница в България. Предстои в Народното събрание да бъде гласувано това предложение на Министерския съвет.

На уеб страницата на болничното заведение сме подкрепили това решение, тъй като не желаеме да бъдем към Министерския съвет или към който и да е.

Но тук е идващият въпрос, който ще желаяме и това е вярното, и ще ви обясня за какво. Правилното е факултетът, болница " Лозенец ", да отиде към Софийския университет. Такъв казус има от преди 6 месеца - университетска болница " Света Марина " във Варна отиде към факултета към Медицинския университет - Варна. Нормално студентите, преподавателите и хората, които се занимават с тази активност да отидат към своята Алма матер.

Какво ще стане, в случай че се закрие болница " Лозенец " и тя стане педиатрична?  (В плана на Министерски съвет не написа, че болничното заведение се закрива - бел. ред.)

Когато преди време създавахме Факултета по медицина - това е 2004 година - образователна клинична база на факултета по медицина стана Университетска болница " Лозенец ". Цялата акредитация и всички права и отговорности на факултета се носят от болница " Лозенец ". (Акредитацията не е получена от болница " Лозенец ", акредитацията е получена от Софийския университет. Вижте обществено наличната документи на уеб страницата на Националната организация за оценяване и акредитация ТУК - бел. ред.)



Натъртвам на това, тъй като сега има фалшив нюз, лъжливи вести: " Ама те могат да отидат във Военна болница, те могат да отидат в " Софиямед ", " Токуда " и така нататък

Уважаеми сътрудници, това няма по какъв начин да се случи, заради едно-единствено нещо - акредитацията и факултетът е само на болница " Лозенец " . (Видно от документа нагоре, акредитацията е на Софийския университет, а по закон факултетите са съществени звена на университетите, не на лечебни заведения - бел. ред.) Военна болница, Софиямед, Сити клиник са наши подизпълнители, те са база на факултета, който е болница " Лозенец ". 

Всички вие сте избрали точно да се учите в този университет, който е най-старият и най-големият в България и в действителност това е част от Софийския университет. Така че е вярното решение и в случай че вие решите да го подкрепите, това е вярно - болница " Лозенец " да отиде към Софийския университет.

Ако това не се случи, какво става с вас?... Ако бъде закрита болница " Лозенец ", вие просто няма по какъв начин да бъдете студенти в Софийския университет, защото се закрива Факултетът по медицина на Софийския университет. Откриването или закриването на факултет става през Народното събрание. Тоест разкриване на нов факултет по медицина - най-малко след 2-3 години акредитации и това просто на практика няма по какъв начин да се случи. Вие механично не можете да бъдете трансферирани където и да е. Нито във Военна болница, нито в " Софиямед ", нито в " Сити клиник ".

...

Вчера е имало събиране в Министерство на здравеопазването при министър Ананиев. Етиката изискваше да имаме и наши представители, само че не бяхме поканени. Това, което запознат съм прессъобщението на Министерство на здравеопазването е по какъв начин сътрудниците и ректори на другите лечебни заведения са се карали кой да вземе нашата техника, къде ще отиде. Тоест стартира разграбването на болничното заведение, с цел да стане педиатрична . Много мъчно се гради нещо, доста елементарно се скапва и в действителност това, което желаех да ви кажа, е, че би трябвало да отбраните своите права . Това е, което вие имате, тъй като то е ваше, то е на целия български народ, тъй като болничното заведение от дълго време, от дълго време, от дълго време не обслужва единствено контингента, който се приписва, че обслужва. 19% от ползвателите на болничното заведение са хора, които са по някакво разпореждане. Ние обслужваме 10 хиляди (души) върховен държавен уред. Само тези 10 хиляди индивида предходната година са били 19% от това, което болничното заведение обслужва.

Болницата е основана като многопрофилно лечебно заведение. Цялата техника, цялото съоръжение, цялата устременост е ориентирана към лекуването на възрастни. 90% от тази техника може да бъде употребена единствено за възрастни. Знаете, че трансплантираме деца, лекуваме деца, само че те са единствено 10%.

В болница " Лозенец " имаме 160 дейни кревати. Логиката на действието ѝ е била постоянно оптимално да се задоволят потребностите на пациентите, по тази причина всяко легло е доста хай-тек. Всяко легло може да стане такова, какъвто е пациентът (вероятно " да се настрои съгласно потребностите на пациента " ), каквато патология носи. Това не може да се случи за една детска клиника. Тоест всичко това би трябвало да бъде разрушено, да бъде разграбено, някъде другаде ориентирано и да бъде позиционирано там. Но това води до закриването на факултета към Софийския университет и тук към този момент става една колизия с автономността на университетите, които са в действителност най-будната част от популацията и автономността на университетите допуска, че това не може да се случи без тяхното единодушие.

Така че, сътрудници, моят зов и послание към вас е: защитете своята конструкция и своя факултет. Какво имам поради? На 13-и законопроектът ще бъде гледан в здравната комисия в Народното събрание и там ние ще изразим нашето мнение като болнично заведение, аз като декан и член на СУ, посредством Апелативен съд, ще изразим нашето предпочитание да бъдем част от СУ и надлежно факултетът и болничното заведение да бъдат по този метод съхранени .

Досега не сме реагирали публично в медиите, тъй като няма какво да реагираме. Няма факт, няма деяние, което да се постанова да разясняваме. 

Идеята е да се трансферират 14 педиатрични клиники на тази територия. Техният брой кревати е някъде към 500 - 700. Само в " Пирогов " имат над 200. Сами разбирате, че механичното прекачване отсам там няма по какъв начин да се случи. Но въпреки всичко вие, като студентите, би трябвало да споделите това и с вашите сътрудници , те към този момент са осведомени от Студентския съвет на Софийския университет и, според от решението на Академичния съвет, ние ще вземем нашите дейности, ние ще отстоим и отбраната на болничното заведение, и отбраната на факултета. Нещо, което е създавано с толкоз старания, с толкоз средства на всички нас, това са средства на данъкоплатците, да бъде разрушено и разграбено - мисля, че не трябва да се позволява. Така че без да бъдем груби, без да бъдем извънредно арогантни , ние би трябвало да защитим нашите права.

Какво имам поради? На 8-и, в събота, е честването на 130-ата годишнина от основаването на Софийския университет. Такава годишнина нито едно висше образователно заведение няма и ние сме горди, че сме част от Софийския университет и неговата академична общественост. Мисля, че не е най-хубавият подарък и отношение към най-стария университет да бъде закрит един факултет.

Между другото, това касае освен нашия факултет. Акредитацията на факултета по химия и фармация мина през нашия факултет. Тоест закриването на факултета тук, при нас, води и до последици и закриването  - защото те също губят акредитация, тя е предходна през нас - и това води до ущърб и визира ползите на още един факултет.

На 9-и молбата ми е всеки да пристигна в 11 ч. в СУ, където ще има дипломиране на нашите студенти. Близо 100 ваши сътрудници приключват. Искам да подкрепите тяхното дипломиране, както и концепцията за запазване на факултета на СУ. Нашето искане е доста просто: болница " Лозенец " - съм Софийския университет. Защитете себе си, това " Ще ви преместим там или там " е фалшив нюз, това няма по какъв начин да стане. Акредитацията е на този университет, на тази болница и това е факултетът.

Военна болница няма по какъв начин да бъде база. Военна болница е по Закона за защитата. Всички работещи там, които са военизирани, част от които са и преподаватели, са на един-единствен контракт, военният не може да има втори трудов контракт, т.е. той не може да бъде член на университетския състав на Факултета по медицина. Това е извънредно значим детайл, който вие би трябвало да знаете. Преподавателите военни са на цивилен контракт. Не могат да бъдат членове на университетския състав на Факултета по медицина. ... Всички преподаватели тук са на контракт към УБ " Лозенец ", на двоен контракт - към СУ и болница " Лозенец ". Със закриването на болница " Лозенец " тези лекари престават да бъдат ваши преподаватели.

Вие сте младежи, не си спомняте тези мракобесни времена, когато подлежахме на систематизиране . Някой споделяше: " Вие отивате там, вие отивате еди къде си ". Не може личният състав - болница " Лозенец " - е към 1000 индивида, медицинският - към 500 - механично да бъде трансфериран в други бази и други образователни заведения. Защото те губят, първо, степените си - доцентури, професури, второ, престават да бъдат ваши преподаватели. Механично тук да дойдат лекари, които да станат преподаватели - също няма по какъв начин да стане, тъй като се минава пред Факултетен съвет, Академичен и по този начин.

Въпросът не е единствено в границите на България. Във Факултета по медицина се образоват 300 студенти чужденци. Те са избрали България, тъй като споделяме: " Да, нашето обучение е обучение, което действително дава благоприятни условия, добра подготовка по медицина ". Реално тези студенти също остават на улицата. Имаме италианци, германци, сътрудници от доста други страни. Какво ще разбираем на нашите сътрудници за това, което се случва?

Казвам ви ги тези неща, тъй като от вас зависи да отбраните факултета си . Това, което желая от вас е да отбраните себе си. Студентите от Студентския съвет на Софийския университет също ще се включат. Съпричастността на цялата студентска общественост е доста мощна. Мисля, че нито един от вашите сътрудници от Софийския университет няма да допусне вие да останете на улицата , откакто толкоз старания сте правили и сте се опитвали да дадете най-хубавото от себе си.

Може да извършите подписка за едно само нещо: Университетска болница " Лозенец " към Софийския университет. Това е, което желая: вие да отбраните и да извършите. Благодаря ви!

След като се запознахме със наличието на изказванията и апелите на доктор Спасов, се обърнахме към Софийския университет с молба да вземат отношение, като подчертахме, че измежду студентите към този момент има суматоха какво ще се случи с тях.

Ръководителят на отдел " Връзки с обществеността " Боряна Коларова ни отговори: " След като отбележим 130-годишнина на Софийския университет на 8 декември, при започване на идната седмица ще разясняваме Медицинския факултет ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР