Закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР),

...
Закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР),
Коментари Харесай

КЕВР отложи решението за цената на газа

Закритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на което трябваше да бъде одобрена цената на природния газ за май, се отсрочва. От регулатора оповестиха, че Министерството на енергетиката е влезнало на инспекция в " Булгаргаз " по отношение на ценообразуването. Тя би трябвало да завърши на 12 май, след което ще се взема решение. Това е следващо отсрочване на фиксирането на цена, което съгласно наредбите би трябвало да се случва на 1 число всеки месец. На база на тази цена предприятията, изключително тежката промишленост, прави своите планове за активността си и себестойността на продуктите си.
КЕВР чака на 13 май да получи окончателното заявление на публичния снабдител с настоящи данни за ценообразуващите детайли на природния газ за май 2022 година Непосредствено по-късно енергийният регулатор ще насрочи съвещание за одобряване на окончателната цена на " Булгаргаз " за този месец, се споделя в известието.
В началото на месеца Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) излезе с позиция, че е невероятно да се работи по този метод - регулаторът да дефинира цената на природния газ със задна дата. И тази реакция пристигна, когато бе оповестено, че цената ще се дефинира на 10 май поради прекъсването на съветския газ на 27 април. Предприятията действително съвсем половин месец ще би трябвало да работят без ясни цени на суровините си, което пречи на бизнес проектите им. За газостанциите пък е проблем, че би трябвало да фактурират на остарели цени, които ще се трансформират със задна дата.
На 8 април " Булгаргаз " внесе предложение за 35% повишаване на суровината, а това беше преди решението на Русия да спре подаването.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР