Закриха Фонда за лечение на деца“, дейностите му минават към

...
Закриха Фонда за лечение на деца“, дейностите му минават към
Коментари Харесай

Закриха „Фонда за лечение на деца“, дейностите му минават към НЗОК

Закриха „ Фонда за лекуване на деца “, дейностите му минават към НЗОК
Всички действия, реализирани до сегашния миг от Център „ Фонд за лекуване на деца “ и Комисия за лекуване в чужбина, към този момент минават към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това взеха решение депутатите с гласуваните на второ четене преходни и заключителни разпореждания в Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Промените бяха мощно разкритикувани от опозицията.

„ Ние не се тормозим от това, че пари за децата ще се намерят. Българинът дава благо и драго за това. Тревожи ни друго – фондът се закрива. Колеги, закрива се! Той не се преструктурира, не се слива. Закрива се! Ние не знам по какви правила ще се построи този отдел, не знаме ще има ли нужната здравна експертиза там, от хора, които да работят. Това не е паниката “, настоя националният представител доктор Валентина Найденова от Българска социалистическа партия. Според нея това решение се взима с „ лека ръка “, а прозрачността му е „ под въпрос “.

Реформата отбрани персонално министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

„ Не се анулират никакви права на нашите деца като пациенти за лекуване в чужбина “, безапелационен бе той от парламентарната естрада. Според него НЗОК има доста по-голям потенциал в региона. „ За предходната година те са създали разноски за трансплантации и на огромни, и на дребни за 80 млн. лева Докато Фондът за лекуване на деца – единствено 12 млн. “, аргументира са той. „ Парите ще бъдат посредством трансфер от бюджета на Министерство на здравеопазването към НЗОК. Това подсигурява, че тези пари няма да отидат за нищо друго, те са строго целеви и ще се употребяват за трансплантация на българските деца “, добави той.

Към НЗОК ще бъде основан и специфичен отдел към Дирекция „ Европейски въпроси “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР