Закопчаха милиардера Армандо Перейра, който е в основата на лютия

...
Закопчаха милиардера Армандо Перейра, който е в основата на лютия
Коментари Харесай

Португалия разтресена от корупция, укриване на данъци и пране на пари

Закопчаха милиардера Армандо Перейра, който е в основата на лютия скандал
Аферата клати устоите на мултинационалния телекомуникационен колос “Алтис ”

Небивал скандал за корупция, укриване на налози и пране на пари тресе към този момент седмица пазещата се като демон от тамян от компромати Португалия.

В основата на страховитата спекулация, чиито жертви съгласно прокуратурата са страната и локалният телекомуникационен колос “Алтис Португал ”, е незаконна скица за приемане на комисионни от лъжливи интернационалните транзакции около покупко-продажба на недвижими парцели, за рекет на поддоставчици и за противозаконен пазарен монопол при излъчването на футболни мачове. Ако се има вяра на медиите в Лисабон, то далаверата е нанесла вреди на държавната хазна за над 100 млн. евро, до момента в който телекомуникационната компания била “олекнала ” с близо четвърт милиард евро.

По време на траялото три години авансово следствие финансовата полиция на Португалия е стигнала до извода, че създател и мозък на печелившата скица за измами е локалният 71-годишен милиардер Армандо Перейра. Смятаният за един от тримата най-богати португалци бе закопчан предишния петък. Полицията реализира 90 обиска в разнообразни градове на страната и арестува още десетина негови съучастници. Перейра е бил арестуван във вилата му в неговия роден град Виейра до Миньо. Представителите на силите на реда са конфискували и откритите в гаража на имението негови първокласни коли на обща стойност към 20 млн. евро. Сред тях имало и “Bugatti Centodiec ” - спортна кола на стойност 8 млн. евро.

Интересното е това, че до края на предходната седмица Армандо Перейра бе считан за нещо като воин на португалското предприемачество и знак за подражателство от младото потомство на античната римска провинция Лузитания. Защото както настояват изявленията за него, той е “самосъздал се мъж ”, т.е. тръгнало от бедното си битие на земеделско ратайче момче и стигнало до галактическите планетарни висоти на благосъстоянието. Както споделя легендата, едвам навършил 14 години, Армандо потегля пешком за Франция единствено със спестените от работата си в полята край Виейра до Миньо към 600 евро в тогавашната португалска валута ескудо. В Хексагона той работи всичко, като постепеннно се насочва към бранша на телефонните услуги. И през 1985 година основава лична компания за инсталиране на кабели “Сожетрел ”. Но същински подтик на попълзновенията му към предприемаческите висоти дава срещата през 1991 година в Париж с родения в Казабланка евреин Патрик Драи. Той е имгрант като Перейра и е обладан от същата всепоглъщаща упоритост, от същия предприемачески дух и същата пристрастеност към телекомуникационната промишленост. Драи към този момент е притежател на бързо разрастващата се в бранша компания “Алтис ” /Altice/, която през днешния ден се е разпростряла освен във Франция и Португалия, само че също по този начин в Белгия, Германия, Люксембург, Израел, Швейцария, Съединени американски щати и други страни. Та малко след 1991 година, съгласно френския ежедневник “Льо Фигаро ”, Армандо Перейра става дясна ръка на Патрик Драи и негов “оръженосец ”, който е колел и бесел в телекомуникационни колос, кадърен с усмивка да уволни единствено в един ден стотици чиновници. “Бяхме доста разнообразни, само че токът мина незабавно сред нас и станахме като братя ” - изяснява през 2017 година Драи пред икономическото списание “Challenges ”.

А през 2002 година Перейра става президент на закупения от “Алтис ” португалски телеком, който е наименуван “Алтис Португал ” и остава отпред на структурата до преди три години. Но продължава да върти далаверите си, с помощта на които ощетява страната и телекомуникационната компания, а банковите му сметки набъбват с десетки милиони евро. Като съгласно проверяващите органи португалската хазна е била ощетена на първо място от неплащането на налози от осъществената с благословията на Перейра продажба от телекомуникационната компания на недвижими парцели за десетки милиони евро на офшорни компании от свободните зони в Дубай и към Съединените щати. Като дължимите за налози пари при един легален бизнес са били изпирани в офшорките и връщани по сметките на милиардера най-често в чужбина. Доколкото до “източването ” на над 250 млн. евро от “Алтис Португал ”, то е ставало на първо място посредством изнудването на поддоставчици да му заплащат до 30% комисионни за предоставяните от тях услуги и материали. Другият източник на печaлби на “Босият милиардер ”, както самият Перейра се назовава в автобиографията си, са били комисионните персонално за него от предаванията по каналите на “Алтис Португал ” на мачове както от националното футболно състезание, по този начин и на забавни среща от ритни-топковите съревнования в други страни. Съществуват също по този начин съмнения, че богаташът е манипулирал за трупане на облаги и разнообразни хазартни игри.

Веднага след ареста на Армандо Перейра щаб-квартирата в Париж на мултинационалния тръст “Алтис ” побърза да се разграничи от него с пространно официално съобщение. В него се акцентира, че управата є е шокирана от “ужаса ”, който вдъхва в този момент водачът до наскоро с “огромна тежест ” в компнията, поддръжник и персонален другар на нейния президент Патрик Драи. Ето за какво “Алтис ” с изключение на, че оказвала цялостно съдействие на проверяващите органи, към този момент предприемала лични незабавни ограничения за разкриването на сторените от “вътрешния изменник ” материални и имиджови вреди и за тяхното оптимално ограничение. Особено в чужбина, защото Армандо Перейра е считан за “великия проектант ” на политиката на концерна за закупуване на телекомуникационни и медийни компании на световно ниво, в това число и в Съединени американски щати. Както и на придобиването там през 2019 година на много далечната за главния бизнес на “Алтис ”, само че влиятелна американска мултинационална аукционна компания “Sotheby’s ”.

А продължението на “Босият милиардер ” ще бъде написано през идващите месеци от португалските съдилища - разгласи водещият лисабонски ежедневник “Корейо да Маня ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР