Законопроектите целят да се гарантира ефективна защита на лицата, които

...
Законопроектите целят да се гарантира ефективна защита на лицата, които
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха закон и поставиха под въпрос близо 800 млн. евро по Плана за възстановяване

Законопроектите целят да се подсигурява ефикасна отбрана на лицата, които работят в обществена или частна организация и подават сигнали за нарушавания, свързани с тяхната работа. По този метод те имат основна роля за разкриването и предотвратяването на такива нарушавания и за отбраната на ползите на обществото. 

 

Защитата обхващаше възбрана за ответни дейности за възмездие или закани, които могат да бъдат под формата на уволняване, намаление в служба, налагане на дисциплинарни ограничения, предварително преустановяване или повреждане на контракт.  

 

Приложното поле на плана, импортиран от Министерски съвет, включваше сигнали за нарушавания в необятен кръг области като публични поръчки, финансови услуги, артикули и пазари, публично здраве, сигурност на превоза, сигурност на мрежите и осведомителните системи, разпоредбите за възнаграждение на обществени държавни и общински вземания, нарушавания на трудовото законодателство, осъществяване на държавна работа и други браншове. Законопроектът предвиждаше също възбрана за формиране на произвеждане по анонимни сигнали или по сигнали, отнасящи се до нарушавания, осъществени преди повече от две години.

 

Застрашени са парите по втория транш от Плана за възобновяване и резистентност, които са на обща стойност 724 милиона евро. Според депутати от “Продължаваме Промяната ” втори транш просто няма да има поради неизпълнените промени. 

 

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков уточни, че със законопроекта се транспонира инструкция, която е трябвало да бъде въведена в българското законодателство през 2019 година и в този момент сме в наказателна процедура. Този закон е от Плана за възобновяване и резистентност и то от онази част, която да бъде реалност до края на годината, с цел да получим втория транш, изясни Крум Зарков, представен от Българската телеграфна организация. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР