Законопроектът за ВиК, за който се тиражира, че ще повиши

...
Законопроектът за ВиК, за който се тиражира, че ще повиши
Коментари Харесай

Аврамова: Новият законопроект за ВиК няма да покачи цената на водата

Законопроектът за ВиК, за който се тиражира, че ще увеличи цената на водата – е качен за публично разискване, той не е признат не е внасян нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание.

Това съобщи в „ Лице в лице “ по бТВ министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

Тя изясни, че текстовете не плануват скок в цената на водата, тъй като цената на ресурса се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране, съгласно потвърдените разноски и вложения на ВиК операторите.

„ 11-е ВиК оператора, които не са се консолидирали към ВиК асоциациите на една обособена територия, на една област, тяхното мнение е, че цената на водата ще се увеличи. В огромната си част това са общини с гравитачно приемане на вода, по евтиният метод за приемане на вода. (…) Законът планува обективна цена, до границата на обществената търпимост, не планува повишение над тази граница, както е и сега. Законът планува и помощи за уязвими консуматори “, сподели Аврамова и отхвърли изказванията за национализиране на ВиК сдружения.

Относно положението на пътищата преди зимните месеци, районният министър съобщи, че през тази година е актуализирана маркировката и мантинелите на 1744 км от Републиканската пътна мрежа. Тя посочи, че през 2019 година обновените километри са три пъти по-малко.

„ Заделени са средства в държавния бюджет за Автомагистрала „ Хемус “, (…) не сме спрели работа, съблюдаваме всички противоепидемични ограничения. Средства има и за Автомагистрала „ Струма “, там го изпълняваме с евросредства, работи се и на Автомагистрала „ Европа “, сподели районният министър.

Относно обектите на сдружението „ Автомагистрали “, което съгласно опозицията извършва седем контракта сега и има планове – без публични поръчки, Аврамова съобщи, че информацията за компанията е предоставена на депутатите, които са я поискали.

„ Автомагистрали “ има седем контракта с Агенция „ Пътна инфраструктура “, като част от тях са след извоювана социална процедура, а част от тях са също по Закона за публичните поръчки, по член 14. „ Автомагистрали “ е държавно сдружение и огромна част от неговия оборот е с възлагане от АПИ “, добави тя.

Аврамова отхвърли изказванието, че „ Автомагистрали “ работи единствено с подизпълнители и добави, че към него има наети редица чиновници. Тя посочи, че подизпълнители се употребяват при наемането на техника.

Регионалният министър уточни, че програмата за саниране на жилища е спряна в досегашния си вид. Очаква се тя да бъде продължена с евросредства, като с изключение на многофамилни здания, ще могат да аплайват промишлени и общински. Аврамова добави, че в новата стратегия ще бъдат включени новаторски решения за енергийна успеваемост.

Според нея са подхванати ограничения за ограничение на безводието в Източна България. Тя призна за сериозния проблем с притока на бент. „ Камчия “.

„ Министерство на околната среда и водите следи този развой и всеки месец министърът на околната среда и водите разписва графика и позволява количествата, които могат да се употребяват за питейни и индустриални потребности. Аз съм сигурна, че в случай че има сериозен миг, министър Емил Димитров ще ограничи използването, с цел да имаме вода до пролетния приток “, сподели Аврамова и добави, че се взимат ограничения при потребност се пренасочи вода от бент. „ Ахелой “ и бент. „ Порой “ към ВиК-Варна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР