Законопроектът за вътрешния пазар бе одобрен на второ четене от

...
Законопроектът за вътрешния пазар бе одобрен на второ четене от
Коментари Харесай

Лондон сложи кръст на сделката с ЕС, като зачеркна Ирландския протокол

Законопроектът за вътрешния пазар бе утвърден на второ четене от английските депутати. Опитът на английската опозиционна Лейбъристка партия да блокира законопроекта претърпя крах.

Правителството завоюва гласуването в Народното събрание, като законопроектът бе подсилен от 340 депутати. Срещу него гласоподаваха 263 депутати.

Законът регламентира комерсиалните връзки сред съставните елементи на Обединеното кралство от момента на довеждане докрай на преходния интервал след Брекзит на 31 декември 2020 година

Британското държавно управление признава, че с приемането на законопроекта могат да бъдат нарушени част от отговорностите, поети при сключването на договорката с Европейска комисия за Брекзит, отбелязва Ройтерс. По тази причина законът се възприема в Лондон като застраховка при положение на неуспех на комерсиалните договаряния с Европейски Съюз и на опити на Брюксел да пояснява извънредно изискванията на договорката за Брекзит.

Англия желае комерсиалните договаряния с Европейския съюз да съумеят и не се отдръпва от преговорния развой, съобщи министърът на английския кабинет Майкъл Гоув пред английските депутати в границите на разискванията на плана.

" С този закон ние не се отдръпваме от договарянията с Европейския съюз. Ние желаеме договарянията да се увенчаят с триумф ", безапелационен бе Гоув.

В същото време Гоув акцентира, че Европейският съюз не всеки път е градивен в договарянията, както на Англия би й се желало. Министърът прикани депутатите да поддържат законопроекта за вътрешния пазар.

Самият министър председател Борис Джонсън сподели пред депутатите, че Европейският съюз заплашва да наложи " митническа преграда " в самото Обединено кралство.

" Те заплашват да основат митническа граница в личната ни страна ", сред Северна Ирландия и Англия, сподели ръководителят на консервативното държавно управление пред депутатите. Премиерът изясни, че неговият текст е " защитна мрежа ", " застрахователна лавица ", която той се надява да не се наложи да бъде употребена от страната.

Планът за нарушение на контракта за " бракоразвод " с Европейски Съюз посредством законопроект за вътрешния пазар е отбрана против всевъзможни опити на Европейски Съюз да употребява Северна Ирландия като " сопа " против Англия, разяснява Борис Джонсън.

В същото време Европейският съюз предизвести Англия, че всяко нарушение, даже минимално, на съглашението за излизане на Обединеното кралство от блока, ще наруши интернационалното право и подкопава и дребното доверието, което е останало сред двете договарящи страни по бъдещото комерсиално съглашение за интервала след Брекзит.

Какъв в действителност е казусът с новия закон

С Брекзит Европейски Съюз и Обединеното кралство така наречен Протокол за Северна Ирландия, който планува необикновен митнически режим за този английския регион. Според контрактуваното Северна Ирландия ще продължи да следва митническите правила на Европейски Съюз, което значи митнически заявления за артикули, превозени от Северна Ирландия за Англия, както и някои нови инспекции за артикули от Англия за Северна Ирландия след преходния интервал (31 декември 2020 г.). Целта е да се избегне появяването на " твърда граница " сред района и Република Ирландия.

Министърът за Северна Ирландия Брандън Луис съобщи пред Народното събрание, че при предвиждането на обособен митнически режим за Северна Ирландия след Брекзит на бизнеса и жителите на района е бил обещан " безконтролен достъп до целия английски пазар ".

Със закона " подхващаме лимитирани и рационални стъпки за основаване на защитна мрежа ", ако не бъде реализирано съглашение в договарянията за бъдещите търговски връзки сред Европейски Съюз и Англия ", сподели той. Законодателството цели да подсигурява, че Северна Ирландия изцяло остава част от вътрешния пазар на Обединеното кралство ".

Новият закон обаче може да подкопае съглашението от Разпети петък, което изисква отворена граница сред Ирландия и Северна Ирландия. Това може да сложи под опасност идните търговски договаряния сред Англия и Съединени американски щати, които са поръчител на това съглашение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР