Законопроектът за разделянето на Комисията за противодействие на корупцията и

...
Законопроектът за разделянето на Комисията за противодействие на корупцията и
Коментари Харесай

Атанас Славов: Писмото с оплаквания на Гешев до Европа и САЩ е абсурдно

Законопроектът за разделянето на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество ще бъде импортиран до края на месеца. Имаме изясненост по какъв начин да наподобяват двата нови органа, остава да почистим детайлите. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия зам.-председателят на ПГ на " Демократична България " и зам.-председател на правната комисия в Народното събрание Атанас Славов.

Фокусът ще е следствие на корупционни закононарушения. Досега КПКОНПИ нямаше проверяващи функционалности, а с новия законопроект ще има такива, добави той.

По думите му опасенията, че с проверяващите функционалности КПКОНПИ ще се трансформира в паралелна прокуратура, са неоснователни.

Основната функционалност на прокуратурата е обвиняването, а следствието се прави от разнообразни органи. Ще има още един проверяващ орган, профилиран в следствието на корупционни закононарушения, съобщи зам.-председателят на правната комисия, като добави, че резултати от промяната чака във втората половина на годината.

Зам.-председателят на ПГ на " Демократична България " означи, че в новото управление на КПКОНПИ би трябвало да влязат хора с неоспорим престиж и висок професионализъм. За страдание, в настоящето управление критерият " висок професионализъм " в огромна степен не е изискван, уточни Славов.

Той разяснява и писмото на основния прокурор Иван Гешев до редица институции и страни членки на Европейския съюз, както и до посланика на Съединени американски щати у нас, в което той се оплаква от напън от страна на новата власт.

Писмото е доказателство, че има потребност от конституционни промени, с цел да не се разчита единствено на положителната воля на основния прокурор да се отдръпна от поста. Трябва да има работещ механизъм, когато имаме лице заемащо тази служба, което е нарушило избрани правила, то да бъде отстранено. Трябва да има механизми и на законово, и на конституционно равнище, тъй че основен прокурор с качествата на господин Гешев или на господин Филчев да не бъде допустимо да заеме поста, съобщи Атанас Славов.

Нашите европейски сътрудници са наясно с казуса. Именно те са поставяли тежката диагноза, че няма механизъм за надзор на основния прокурор. Не мисля, че писмото на Гешев ще има необикновен пиар резултат, то по-скоро потвърждава, че няма кой да му търси отговорност. Не съм сюрпризиран от това писмо. Писмото е неуместно и няма да има упования от господин Гешев резултат, сподели още Славов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР