Законопроектът за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-D-SAD Придобиване на

...
Законопроектът за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-D-SAD Придобиване на
Коментари Харесай

Ратификацията на договора за още осем самолета F-16 влиза за обсъждане в пленарната зала

Законопроектът за одобрение на Международен контракт (LOA) BU-D-SAD „ Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, муниции, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка и образование за Българските военновъздушни сили “ и на Международен контракт (LOA) BU-P-LBC „ Многофункционална система за систематизиране на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение “ влиза за разискване в четвъртък в пленарната зала на Народното събрание. Това планува проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Предлага се точката да е втора в четвъртък, 24 ноември.

Утре парламентарната комисия по защита ще разиска ратификацията на двата контракта - за F-16 и за взаимната тактическа радиосистема. Заседанието на комисията е от 14:30 часа в постройката на Народното събрание на пл. " Княз Александър Първи " 1. 

Вчера от компанията производител " Локхийд Мартин " оповестиха, че първите осем изтребителя F-16 Block 70 за България са в развой на произвеждане. В известието до медиите от компанията прибавят, че е приключило сглобяването на първия F-16 Block 70 в завода им в Грийнвил, Южна Каролина. Този първи изтребител е за Бахрейн. 

Преди дни служебното държавно управление утвърди интернационалните контракти, по които страната ни може да придобие още осем изтребителя F-16. Служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи, че България би трябвало да има още осем самолета, с цел да станат общо 16 – една цялостна ескадрила. " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " се оповестиха против това решение.

Първа точка в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица е ратификация на Споразумение за сметка сред Министерството на защитата (МО) на България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк и на Споразумение по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби от държавното управление на България, сред МО, Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк.

В проектопрограмата на Народното събрание е включен и план на решение за основаване на Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков. Вносители на предлагането са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Предвижда се краткотрайната комисия да бъде основана на паритетен принцип от 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Срокът за работа на комисията се предлага да бъде един месец. 

В седмичната проектопрограма е и първото четене на законопроект за неплатежоспособност на физическите лица, импортиран от Министерския съвет (МС).

Като първа точка в петък се планува депутатите да обсъдят промени в Закона за правосъдната власт, с които се предлага  въвеждането на категорично пълномощие на съответните колегии на Висшия правосъден съвет да одобряват Кодекс за етично държание на българските съдии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР