Законопроектът за прехвърляне на руските средства към Киев получи подкрепата

...
Законопроектът за прехвърляне на руските средства към Киев получи подкрепата
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ одобри прехвърлянето на руски активи към Киев

Законопроектът за прекачване на съветските средства към Киев получи поддръжката на комисия в Конгреса на Съединени американски щати. Според подготвяния документ той ще даде право на президента на страната да конфискува всички съветски средства под юрисдикцията на Съединени американски щати и ще разреши те да бъдат изразходвани за възобновяване на Украйна, филантропична помощ и „ други цели “. Съответните пълномощия се дават на американските управляващи за период от 5 години или до привършване на военните дейности и погашение на обезщетения. Подробностите разкри изданието „ Газета “.

Комисията по външни работи към Камарата на представителите на Съединени американски щати поддържа законопроекта за потребление на замразените съветски активи в помощ на Украйна. По време на съвещанието 40 от членовете на комисията гласоподаваха „ за “ самодейността, а двама гласоподаваха „ срещу “. В комисията вземат участие общо 51 законодатели, като Републиканската партия има болшинство с 27 места – против 23 за Демократическата партия.

„ Президентът може да изземе всички суверенни активи на Русия, намиращи се под юрисдикцията на Съединените щати “, гласи законопроектът.

В същото време иззетите средства би трябвало да бъдат импортирани във Фонда за поддръжка на Украйна, след което държавният секретар на Съединени американски щати може да ги употребява за даване на спомагателна помощ на Киев. Според документа средствата могат да бъдат изразходвани за възобновяване и реституция на Украйна, за филантропична помощ за жителите на страната, както и за „ други цели за възобновяване на Украйна и благосъстоянието на нейния народ “. В същото време държавният секретар би трябвало да уведоми Комисията за превеждане на средства на украинското държавно управление или други лица минимум 15 дни авансово.

„ Правомощията за конфискация, разпродажба и прекачване на съветски държавни активи се приключват 5 години след датата на влизане в действие на този закон “, се показва в документа. В случай че военните дейности сред Русия и Украйна бъдат прекъснати, Киев получи цялостни репарации или Москва взе участие „ в безкористен интернационален механизъм “ за погашение на репарации, правото на Съединени американски щати да конфискуват съветски средства ще завърши по-рано – 120 дни откакто президентът уведоми Конгреса.

Инициативата също по този начин не разрешава размразяването на съветски активи до приключването на спора и цялостното компенсиране на вредите, нанесени на Украйна. Според текста на плана конфискуването и пренасочването на съветските активи „ е в жизненоважните ползи на националната сигурност “ на Съединените щати, както и „ в сходство със законите на Съединени американски щати и интернационалното право “.

След като самодейността бъде утвърдена от отрасловата комисия, тя ще бъде прегледана от Камарата на представителите, след което законопроектът би трябвало да получи поддръжката на Сената и да бъде изпратен за автограф на президента на Съединени американски щати.

След началото на специфичната военна интервенция в Украйна западните страни постановиха наказания против Руската федерация и замразиха нейни активи в чужбина. През март 2022 година съветският министър на финансите Антон Силуанов оцени размера на блокираните средства на 300 милиарда $. В края на октомври 2022 година ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че страните от Европейски Съюз са решили да употребяват постъпленията от замразените съветски държавни активи в поддръжка на Киев. Конкретните оферти би трябвало да бъдат готови от Европейската комисия.

Освен това по време на срещата на върха САЩ-ЕС Вашингтон и Брюксел се договориха да проучат опцията за прекачване на Киев на приходите на частни компании от замразените съветски активи.

Русия нееднократно е наричала замразяването на запасите на Запад „ кражба “ и е заплашвала с „ огледален отговор “. Така да вземем за пример ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин акцентира, че Руската федерация ще предприеме симетрични ограничения, в случай че непознати страни употребяват съветски средства. „ В този случай ще бъдат иззети доста по-големи активи, принадлежащи на недружелюбни страни, в сравнение с нашите средства, замразени в Европа “, съобщи той.

Министърът на финансите Силуанов напомни, че Русия е замразила и средства, дължими по съветски облигации и отговорности към сътрудници от недружелюбни страни. Той акцентира, че в случай че Западът употребява приходите от съветските запаси, Москва „ ще направи същото “.

Източник: Критично.бг

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР