Законопроектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС)

...
Законопроектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС)
Коментари Харесай

Ще може да се строи на спортни обекти, но само от клубове с нестопанска цел

Законопроектът за нов Закон за физическото образование и спорта (ЗФВС) беше подсилен на първо четене на равнище комисия в Народното събрание. Срещу плана се оповестиха единствено представителите на Българска социалистическа партия.
Основни моменти
Предвидени са два механизма за даване на спортни обекти, които са държавна и общинска благосъстоятелност. Механизмите са отдаване чартърен и основаване на лимитирани вещни права - право на прилагане и право на градеж, като правото на градеж може да е възмездно или безплатно . Ограничените вещни права за градеж се дават единствено на спортни клубове или федерации, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за реализиране на публично потребна активност . Позволение за наем, прилагане и градеж се дава от спортния министър, регионалния шеф или " ръководителя на друго ведомство ", като Министерският съвет би трябвало да утвърди решението.
Договор за наем се подписва по принцип за 10 години , само че в случай че става въпрос за спортни клубове или федерации, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за реализиране на публично потребна активност, тогава срокът е 30 години . При 30-годишен наем наложително наемателят би трябвало да даде капиталова стратегия за ремонт, възобновяване и реорганизация на спортния обект. Има опция спортни обекти да се дават чартърен за до 1 година, когато се ръководят от спортното министерство, без търг или конкурс, а единствено по изискванията за използване на закона и единствено на състезателен клуб, спортна федерация или единен състезателен клуб!
Спортни обекти ще могат да бъдат отдавани и на концесия. Освен това категорично се показва, че поддържането и настоящите поправки на спортни обекти, които са държавна или общинска благосъстоятелност, се прави от ползвателите или наемателите на съответния обект.
Крайно забавен факт е, че към този момент се дава опция състезателен клуб да бъде регистриран и като всевъзможен тип финансово комерсиално сдружение ! Държавни и общински пари обаче ще получават единствено спортни клубове, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за реализиране на публично потребна активност.
Новата уредба на спортните федерации планува издаването на неопределен състезателен лиценз от министъра на младежта и спорта и засилен следващ надзор върху федерациите, притежаващи лицензи. Спортният лиценз е неопределен, само че в случай че федерацията престане да дава отговор на условията, при които е получен лицензът, е планувано, че министърът на младежта и спорта го лишава .
Въвеждат се нови условия във връзка с лицензирането на федерациите – те би трябвало да имат минимум 15 клуба за членове със седалища в 3 административни области, а в настоящия ЗФВС условието е за 7 клуба. Предвидено е финансиране с обществени средства да могат да получават единствено федерации, които имат не по-малко от 20 членове или когато техен състезател е спечелил на олимпийски игри орден за България по съответния спорт.
Дефинират се типовете клубове – за развиването на един и сходни типове спорт или многоспортови по сплотяващ принцип. Предвижда се условие спортните клубове да бъдат членове единствено на една спортна федерация. Изрично е планувана опцията за основаване на студентски спортни клубове, които могат да се подкрепят финансово от висшето учебно заведение и Министерството на образованието и науката.
Изцяло нова е уредбата на обединените спортни клубове, които са сдружения на най-малко три спортни клуба на територията на една административна област и се основават особено за прилагане и ръководство на спортни обекти и уреди.
Проектозаконът планува обособяването на независима глава седма, регулираща допинговия надзор и битката против използването на допинг в спорта.
Глава девета от законопроекта е отдадена на подготовката на фрагменти. Законопроектът изчерпателно показва лицата, които са спортно-педагогически фрагменти – спортно-педагогическите експерти и треньорските фрагменти. С цел разграничение сред фрагментите в системата на образованието и тези в спорта се вкарва понятието " треньорски фрагменти ", което включва треньори и инструктори. В ММС ще се води указател на треньорските фрагменти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР