Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепа на Националния съвет

...
Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепа на Националния съвет
Коментари Харесай

Националният съвет за интеграция подкрепи хората с увреждания


Законопроектът за хората с увреждания получи поддръжка на Националния съвет за интеграция, заяви БНР.

26 са гласувалите "за ", един се е въздържал, а трима са били срещу.

Следващата седмица документът ще се прегледа от Националния тристранен съвет и от държавното управление.

Социалният министър Бисер Петков изясни, че се регламентира основаването на Национална стратегия за налична среда, по която ще се финансират физически лица и етажната благосъстоятелност.

"Ще има квоти за наемане на хора с увреждания от бизнеса ", добави министър Петков.

По думите му работодателите, които не могат или не желаят да извършват този ангажимент ще би трябвало да закупуват артикули или услуги, които са основани от обществени предприятия или от предприятия на хора с увреждания ".

Според омбудсманът Мая Манолова законопроектът не е идеален, само че е стъпка напред.

Тя съобщи, че ще продължи да упорства да се уреди въпросът с помощните средства и да се разпишат квотите, които ще подсигуряват трудова претовареност на хората с увреждания.

От придвижването "Системата ни убива " показаха, че митингите са ускорили работата на институциите.

"Ние продължаваме да дишаме във врата на ръководещите, с цел да могат нещата да се случват ", безапелационни са предствителите на придвижването.

Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания, изясни, че хората с увреждания към този момент ще имат нужната база, в която да бъдат интегрирани.

По думите ѝ те ще имат право на психолог и логопед. Стоименова добави, че се основава и фонд за жилищата за хора с увреждания, тъй че те да бъдат дейно пригодени.

Според шефа на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски на този стадий е реализиран рационален компромис.

"Средствата и проблемите на хората с увреждания са толкоз огромни, че няма по какъв начин да се направи революционен скок ", разясни той.

Коралски акцентира, че най-важното е, че хората с увреждания няма да се възприемат като заболели и изолирани, а като част от обществото.

Той посочи, че не отпада отбраната от уволняване за хората с увреждания в Кодекса на труда. Чрез квотния режим хората с увреждания на процедура отиват при работодателя не със своите болежки, а със своите благоприятни условия.

Според него сегашната отбрана затруднява работодателите един път наели човек с увреждане да се освободят от него, в случай че той не е подобаващ за работата.

"Една сходна спънка е сериозен претекст за това работодателите да не наемат хора с увреждания. Това не е отпадане на нещо, а по-скоро прецизиране на използването на тази норма ", добави Минчо Коралски.

Припомняме, че майките на деца с увреждания осъмнаха пред постройката на Министерски съвет.

В към 30 палатки родителите на деца със характерни потребности демонстрираха ясно, че ще останат пред очите на обществото и на властта до момента в който бъдат признати желаните промени в законите, които засягат връзките на страната към хората с увреждания.

Към 8 часа сутринта с полицейско предписание палатките им бяха отместени на тротоара пред постройката на Министерския съвет и придвижването на бул. "Дондуков " бе освободено.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР