Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен. От него

...
Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен. От него
Коментари Харесай

Манолова едвам сдържа гнева си срещу Бисер Петков

" Законопроектът за хората с увреждания е безусловно сакат. От него са извадени всички точки, на които държахме. "

Това съобщи омбудсманът Мая Манолова пред публицисти при влизането си в Министерство на труда и обществената политика, където се организира съвещание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Тя акцентира, че мъчно сдържа гнева си и чака пояснение от обществения министър Бисер Петков за какво промяната се връща в изходна точка.

Манолова акцентира, че след месеци на усилена работа с специалисти и обществения министър, са постигнали единодушие по главните точки от промяната, а по неразбираеми аргументи за нея, в този момент те липсват от плана.

Според нея този план е изгубено време и насмешка за всички хора с увреждания, които чакат действителна промяна.

Тя добави, че задължението е стихотворец на най-високо политическо равнище - от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, обществения министър Бисер Петков и здравния министър Кирил Ананиев.

" Оказва се, че просто сме си губили времето, че сме разговаряли не с който би трябвало. Аз нямам пояснение, може би някой ги саботира ", съобщи още омбудсманът.

Според Манолова нов закон за персоналната помощ за хората с увреждания няма да има.

По думите ѝ е била реализирана договореност, че хората, които желаят да се употребяват от персонална помощ, могат да изискат самостоятелна оценка на техните потребности, отвън реда на комплексната оценка, защото тя ще стартира да се ползва след 1 юли 2019 година

Тя акцентира, че персоналната помощ е идея на майките на деца с увреждания в цялата страна и те няма да правят отстъпка от нея.

Обществения бранител добави още, че отпадат Фондът " Мобилност и налична среда ", " Трудова претовареност " и " Защитена претовареност ".

" На процедура са редуцирани квотите, които биха обезпечили претовареност на хората с увреждания ", изясни Манолова.

Според омбудсмана нищо няма да се случи и с помощните средства и медицинските произведения, в това число със основаването на нови стандарти и по-строг надзор от 1 януари, а парите ще продължат да изтичат от системата.

Манолова недоволства още, че новият орган, за който е заречен министър председателят, в действителност е трансформиране на Агенцията за хора с увреждания в нова такава, като там ще има вероятно екипи на локално равнище.

Припомняме, по отношение на митинга на майките на деца с увреждания общественият министър Бисер Петков подаде оставка на 11 юни, само че ден по-късно беше върнат на поста си от премиера Борисов.

След него оставка подаде и зам.-социалният министър Росица Димитрова.

Премиерът Бойко Борисов одобри оставката на заместител обществения министър. Тя подаде оставка поради публичното неодобрение във връзка присъединяване й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се организира в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред Народното събрание на протестиращите майки остана. Към тях се включиха и майки на деца с увреждания от Хасково.Родителите не утвърждават оставките, съгласно тях те няма да решат казуса.

Първоначалните законови промени, които се отнасят за хората с увреждания и бяха направени от омбудсмана Мая Манолова, не бяха признати.

На 18 юни Върховен административен съд отхвърли уеднаквяването на компенсациите за хората с увреждания.

По-късно, на 6 юли, депутатите одобриха измененията в Закона за интеграция на хората с увреждания.

На 7 август бе признато да има обединен указател на хората с увреждания. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев даде обещание " рискови " периоди за подготовка на този указател.

След съвещание в общественото министерство на 16 август, омбудсманът Мая Манолова разглася, че се има прогрес в договарянията с министерството, майките на деца с увреждания и желаните промени.

Окончателният вид на законопроекта за хора с увреждания беше оповестен в портала за публични разисквания на Министерски съвет на 28 август.

Част от заложените измененията в плана бяха квоти за наемане на хора с увреждания, по-висока финансова поддръжка и нова самостоятелна оценка на потребностите.

След това, на 28 август, хора с увреждания внесоха над 20 тъжби в здравното министерство.

Те упорстват за анулация на измененията в наредбата за ТЕЛК.

Според недоволните решението против измамите в ТЕЛК би трябвало да се търси с електронната здравноосигурителна карта. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР