Законопроектът за езика, приет днес от Върховната рада (украински парламент),

...
Законопроектът за езика, приет днес от Върховната рада (украински парламент),
Коментари Харесай

Володимир Зеленски: Трудно е да се прогнозират последиците от новия езиков закон в Украйна

Законопроектът за езика, признат през днешния ден от Върховната рада (украински парламент), не мина през задоволително необятно публично разискване и е мъчно да се предвиждат последствията от него за страната, съобщи спечелилият на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски.

Според утвърждения законопроект в този момент всички жители са длъжни да употребяват украинския език във всички области на живота. За спазването на закона ще наблюдават " езикови инспектори ", които ще могат да участват на съвещания на всевъзможни държавни органи, да изискват документи от публични организации и политически партии, а също да дефинират размерите на санкциите, съобщи ТАСС.

" Законът беше признат без авансово, задоволително необятно публично разискване. В законопроекта са импортирани над 2000 ремонти, което приказва за липса на единодушие по обособените му положения даже в Радата. Днес е мъчно да се предвиждат последствията от приемането на този закон. Окончателният му текст, с всички взети поради ремонти, към този момент е недосегаем ", написа на страницата си във Фейсбук Зеленски.

Новоизбраният президент даде обещание след встъпването си в служба да проучва деликатно закона, с цел да се убеди, че в него са спазени конституционните права и ползи на всички жители на Украйна, а по-късно " да реагира в сходство с всички конституционни компетенции на украинския президент ".

Същевременно Зеленски означи, че украинският език " е единственият държавен език и с този факт не може да има никакви взаимни отстъпки ". Въпросът е в методите за реализиране на заложения стратегически курс. Моята кардинална позиция е, че страната би трябвало да спомага за развиването на украинския език посредством основаване на тласъци и позитивни образци, а не посредством забрани и санкции, усложняване на бюрократичните процедури и умножаване на служителите вместо понижаване на броя им, съобщи новоизбраният президент.-->

Той прикани също да се оферират и одобряват закони и решения , които сплотяват, а не разделят обществото.

Съветникът на Зеленски по въпросите на сигурността Иван Апаршин съобщи в четвъртък, че украинската войска ще бъде освободена от несвойствените й функционалности, а контролът върху разноските й ще се реализира от обществеността.

Ще избавим въоръжените сили от несвойствени функционалности. Военното имущество, което не се употребява по предопределение, ще бъде предадено за ръководство на централните или локалните органи на властта, на други органи, упълномощени да ръководят държавно имущество. Ще бъде обезпечена неприкритост на финансовата информация в бранша на сигурността и защитата и достъп на обществеността до контрола върху ефикасното потребление на всяка копейка от финансовите запаси, се споделя в документ за " военната теория " на определения президент, възложен от съветника му на редакцията на украинското издание " Новое время ".

Половината от бюджетното финансиране, отпуснато за украинската войска, ще бъде предоставено за прехрана на въоръжените сили, 20 % - за подготовка и образование, а 30 % - за покупка на ново въоръжение и рационализация, се споделя още в документа.

Относно превъоръжаването се показва, че приоритет ще имат разузнаването, противовъздушната защита и радиоелектронната битка. " Ще осигурим бистрота на държавните поръчки в региона на защитата и ще създадем конкурентни условия за частния бизнес и държавните предприятия ", се споделя в текста.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР