Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства беше

...
Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства беше
Коментари Харесай

Законът за вятърната енергия в Черно море мина на първо четене

Законопроектът за силата от възобновими източници в морските пространства беше признат на първо четене през днешния ден с гласовете на 112 депутата.

С него се уреждат концесиите на вятърните електроцентрали в Черно море за период от 30 години.

Предложението е импортирано от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, като концесията може да се удължи един път за период от 5 години, т.е. концесия със период от 35 години.

Вносители са Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), Делян Добрев (ГЕРБ), Рамадан Аталай (ДПС), Гроздан Караджов (ИТН), Станислав Анастасов (ДПС), Владислав Панев (ПП-ДБ) и Калоян Икономов (ПП-ДБ).

Законопроектът за силата от възобновими източници в морските пространства урежда публични връзки, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море.

Предварително ще се проведат изследвания за инспекция на опцията за построяването на въпросните централи, в това число и за тяхното унищожаване.

Вносителите означават, че по този начин ще се насърчи развиването на европейските технологии, като преди този момент се направи деликатна оценка на въздействието върху околната среда.

Отговорник за планирането и изследванията в Черно море ще е министърът на енергетиката.

Той би трябвало да разпорежда концесиите в предпочитаните зони, да координира всички държавни органи и да следи подписаните контракти.

Операторът на електропреносната мрежа ще е задължен да възнамерява нужния мрежови потенциал за присъединение на нови енергийни мощности в морето, по този начин както е заложено в Плана за развиване на енергийните мощности.

Точката по присъединение ще е на сушата.

В края на предходната година законопроект за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море в региона на Шабла разбуни рибарската общественост по Северното черноморие.

В България риболовците са над 150 000 души, по Сверното черноморие са към 30 000 – 40 000, съгласно Виктор Лучиянов, риболовец от Балчик.
" Това ще донесе на целия Добрички район големи изгоди, като сътвори нови работни места, вложения в инфраструктура на сушата, създаване на нови подстанции и електропроводи, оповестява той. За обслужване на морската и наземна инфраструктура ще се основат стотици работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич е желанието ", се споделя в претекстовете на законопроекта.

Този план е колосален и ще унищожи и морето и туризма, счита Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР