Законопроектът на ВМРО за борба с дезинфомацията в интернет е

...
Законопроектът на ВМРО за борба с дезинфомацията в интернет е
Коментари Харесай

Борбата с фалшивите новини в България клони към тоталитаризъм

Законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация за " битка с дезинфомацията " в интернет е следващ опит да бъде открита цензура върху българското общество, само че за първи път след 10 ноември това се прави по толкоз фрапантен метод. Така адв. Александър Кашъмов от " Програма достъп до информация " разяснява пред Mediapool препоръчаните в законопроекта механизми за блокиране на уеб сайтове, блогове и профили в обществените мрежи, както и публикуването на обстойна информация за всеки консуматор във Facebook.

Юристът и специалист по медийно право Симона Велева също е на мнение, че поправките дават опция за цензура.

" Дори по времето на Народната република, даже в мракобесните 50-те и 60-те не е имало такива фрапантни закови условия като тези, които се оферират ", споделя адв. Кашъмов.

Вътрешна македонска революционна организация подхвана още веднъж тематиката за битката с подправените вести преди два месеца, в разгара на рецесията с ковид. Тогава депутати от партията внесоха законопроект, с който предлагаха затвор до 3 години и затваряне на уеб сайтове поради разпространение на дезинфорация. Отделно се оферираше и санкция от 500 до 2000 лв. за притежател на домейн с текст без създател, който " популяризира дезинформация в интернет среда ".

Идеята бе отхвърлена от парламентарната медийна комисия предходната седмица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР