Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова за личната помощ, подкрепян от

...
Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова за личната помощ, подкрепян от
Коментари Харесай

Споровете по закона на Манолова за личната помощ се пренесоха в парламента

Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова за персоналната помощ, подкрепян от протестиращите майки на деца с увреждания, провокира разногласия и при първото си разискване в парламентарната обществена комисия в четвъртък и беше съпроводен с контрапротест на национално представителни организации на хората с увреждания.

Противопоставянето, почнало още от полемиките в Националния съвет за интеграцията на хората с увреждания, се придвижи и в Народното събрание, където към този момент оформилите се лагери още веднъж изложиха своите причини “за “ и “против “ приемането му.

В последна сметка разглеждането му ще остане за след лятната почивка, откакто депутатите от обществената комисия си дадоха двумесечен период, в който членовете ѝ да решат, дали да го придвижат към разглеждане и гласоподаване.

И Българска социалистическа партия припознаха плана на омбудсмана

От Българска социалистическа партия оповестиха, че също внасят в Народното събрание предлагания от Манолова законопроект, откакто в края на предходната седмица първи го припознаха от партията на Веселин Марешки “Воля “.
От левицата разясниха, че законопроекът има недостатъци, само че те могат да бъдат изчистени сред първото и второто четене, а философията му е вярна.

Законопроектът на Манолова планува поддръжка на всички хора с увреждания с право на непозната помощ, до момента в който в този момент едвам 14 хиляди от имащите право общо 77 хиляди души получават такава помощ. Това са хората, които сега получават т. нар добавка за непозната помощ в размер на 90 лв.. Проектът на омбудсмана планува асистентска грижа да се получава след самостоятелна оценка на потребностите на всеки с увреждане и се отстранява плановия принцип на финансиране на услугата, което в този момент я прави получавенто ѝ нередевно. По калкулации на омбудсмана и екипа ѝ за финансирането на измененията ще са нужни в допълнение 100 млн. лв. годишно.

Синдикати и Неправителствени организации не престават офанзивите по закона

Синдикатите и национално представителните организации на хората с увреждания разкритикуваха плана на Манолова, че е изработен единствено за дребна група от хора, без да взема решение сложно проблемите.

“Нашата безапелационна позиция е, че би трябвало да се откри механизъм, посредством който нуждаещите се лица с увреждания да получат подобаваща поддръжка, посредством обезпечаване на асистентска услуга. Подобно решение обаче би трябвало да стане на основата на ценене ползите на цялата общественост на хората с увреждания, а освен за избрани. Като цяло считаме, че законопроектът на Мая Манолова е добър. Категорични сме, че фаворизирането на обособена услуга в обособен закон е извънредно порочна процедура. Според нас законопроектът за персоналната помощ би трябвало да се преглежда като част от Закона за обществените услуги, а не настрана от него “, съобщи зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

" Законът има извънредно доста недостатъци. Първо, не е вярно избрана целевата група, второ, в закона няма никакви ясни критерии кои лица ще имат право на персонална помощ. В претекстовете и финансовите планове, които са приложени, стъпва се на разнообразни числа, които ние считаме за безусловно нереалистични. В България има към 88 хиляди жители с непозната помощ. Нашите планове са, че сред 130 милиона годишно ще би трябвало единствено за един час да се употребява услугата, в случай че те употребяват повече часове, сумата нараства на милиард ", сподели ръководителят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

Социалният министър: Личната помощ е нужна, само че и доста скъпа

Социалният министър Бисер Петков съобщи, че асистентските услуги са нужни, само че и доста скъпи. “Аз съм склонен да създадем първата стъпка с този законопроект, само че ще има ли опция обществото, тъй като това са пари на цялото общество, които се събират “, уточни Петков.

Той съобщи, че е доста мъчно да се оцени какъв брой ще коства промяната, изключително откакто в последния вид на законопроекта отпадна таванът от 220 часа за асистентска поддръжка.

Петков напомни, че от есента общественото министерство приготвя Законопроекта за обществените услуги, който сега е препоръчан за обществено разискване. Също по този начин през тази година страната за първи път е поела асистентската услуга и са отпуснати 68 млн. лева в допълнение. Той съобщи, че общественото министерство ще продължи да работи интензивно, а дали законопроектът за персоналната помощ ще бъде признат зависи от Народното събрание.

" Протестиращите майки на деца с увреждания, а и митингите, които провеждат национално показаните организации на хората с увреждания, са по тази причина в центъра на политиките към хората с увреждания - да стои самостоятелният, диференцираният метод към всеки човек с увреждане ", разяснява от своя страна Мая Манолова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР