Законопроектът на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид /ДПС/

...
Законопроектът на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид /ДПС/
Коментари Харесай

Законът "Пеевски" за КТБ мина в правната комисия с гласовете на ГЕРБ и ДПС и с арогантни реплики срещу професори

Законопроектът на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид /ДПС/ бе признат на първо четене в Правната комисия със 7 гласа на ГЕРБ и Движение за права и свободи и 4-има въздържали се от Българска социалистическа партия, а съвещанието се организира на ръба на кворума.

Пеевски още веднъж не се появи, с цел да пази плана, огласен като мярка против вторичното плячкосване на активите на КТБ /в несъстоятелност/. Целта на законопроекта е да бъдат улеснени синдиците да попълнят масата на несъстоятелността, като бъдат възстатновени заличените обезпечения. За задачата се планува назад деяние на правила от проектозакона, с цел да бъдат оповестени за оскъдни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката и последният е поел неговото взимане, обаче не е платил нито на него, нито е внесъл дълга си на банката, изясни синдикът на КТБ /н/ Ангел Конов при разискването.

Целта е да бъдат анулирани фиктивните прихващания и цесии, най-много от началния стадий след затварянето на банката, и по този метод да бъде спряно ограбването на активите, без да пострадат добросъвестните купувачи, изясни Хамид Хамид. Увеличава се от от две на пет години срокът, в който синдиците да можгат да завеждат отменителни искове за такива покупко-продажби.

Впъреки че ПГ на ГЕРБ не е обсъждала позиция по законопроекта, ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов сподели, че ще го поддържа поради публичния интерес и интереса на вложителите. Не беше решено дали ще изискат консулвтация от основания неотдавна Съвет по законодателството, управителен от проф. Огнян Герджиков. Отчитам всички проблеми от правно-техническо естество, значимо е какво мислят професорите, само че отговорността се носи от законодателите, сподели Кирилов. А от репликите на Хамид се разбра че няма предпочитание за консултация със експертите.

Още при започване на разискването Филип Попов /БСП/ предложи точката да бъде отсрочена поради липса на мнение на Българска народна банка и на Комисията за финансов контрол, само че не беше признато. А Явор Божанков /БСП/ съобщи, че би трябвало да участва и представител на Министерството на финансите. Представителите на Българска социалистическа партия разясниха, че ретроактивното деяние на нормите в законопроекта е притеснително за правната непоклатимост, по тази причина би трябвало да се желаех консултация от експерти.

Арогантни реплики на депутати от Движение за права и свободи се чуха на съвещанието

Когато Кирилов сподели, че има сериозна публикация за законопроекта в списание " Облигационно и комерсиално право ", се чу имитация на Хамид Хамид, че " с крадени пари можеш да си купиш всякакво мнение ". Докато се обсъждащше дали въпреки всичко да се желае външна експертиза, отново от Хамид се чу " Хайде да не влизаме в спор дали професорите живеят на фотосинтеза ".

А първоначално, до момента в който Кирилов съобщаваше от какви организации и институции са постъпили мнения и сподели, че от партиите единствено " Да България " е изпратила мнение, и направи пауза, търсейки какво да цитира от него, Йордан Цонев вметна високо: "...което изобщо не ме интересува ".

Заради реакцията на гостите, някои от които възкликнаха изумени, най-после на съвещанието Цонев обясни репликата си, като увери, че уважавал и се интересувал от позициите на всички партии, в това число и от " Да, България ". Но " не и от Христо Иванов, който като правосъден министър не е направил нищо за решение на проблемите на КТБ. " Цонев не разясни какво е трябвало да направи Иванов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Фалитът на КТБ (913)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР