Законопроектът на БСП показва не само на социалистите по темата.

...
Законопроектът на БСП показва не само на социалистите по темата.
Коментари Харесай

БСП и хартиените бюлетини: Какво означава завоят на 180 градуса за управлението

Законопроектът на Българска социалистическа партия демонстрира освен на социалистите по тематиката. Той идва в спешен миг за четворната коалиция, чието бъдеще е неразбираемо поради упорството на " ИТН " да наложи за шеф на Българска народна банка претендента си Любомир Карикамнски, чийто избор минава през поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ето за какво решението на социалистите да внесат предлагането си тъкмо в този момент има капацитет да задълбочи несъгласията. То може да се разчете и като знак, че Българска социалистическа партия чака предварителни избори в скоро време.

По-малко от година след последните промени в Изборния кодекс, социалистите към този момент са на мнение, че в секциите с над 300 гласоподаватели не би трябвало да има единствено машини, а и хартиени бюлетини – теза, против която се изказваха

Проблемът към законопроекта обаче надалеч не е новата позиция на Българска социалистическа партия. Идеята да се върне опцията във всички секции да се гласоподава и с хартия е следващата тематика, към която партиите във властта са надалеч от обединяване.

Какви са настройките и ще изиграе ли опозицията основна роля

За разлика от Българска социалистическа партия, други две партии от четворната коалиция не са трансформирали позицията си и не престават да поддържат в множеството секции да има единствено машинен избор. Става дума за " Демократична България " и " ИТН ", които преди година поддържаха концепцията единствено в дребните секции да има книжен избор. Тогава " Продължаваме промяната " към момента не съществуваше, само че на изборите през ноември съпредседателят на групировката и сегашен министър председател Кирил Петков съобщи, че с машинен избор " шансът за операция е доста по-малък ".

Това значи, че Българска социалистическа партия е в изолираност по въпроса за връщането на хартиените бюлетини.

" Категорично няма консенсус. Имахме среща съдружните сътрудници, на която " ИТН ", " Демократична България " и " Продължаваме промяната " изрично декларирахме, че няма да подкрепим сходен законопроект, в случай че бъде импортиран. Виждам, че във вчерашния ден този законопроект е импортиран. Явно някой желае ръчички да пипат в бюлетините и да дефинират изборния резултат ", разяснява във вторник Ива Митева от Има Такъв Народ във връзка законопроекта на Българска социалистическа партия.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов също акцентира, че " това е самодейност на Българска социалистическа партия, която ние не поддържаме ". " Очевидно ще е тематика, по която ще имаме разнообразни отзиви. Дали ще се трансформира в разграничителна линия в обединението, зависи от това по какъв начин ще се развият събитията оттук насетне ", уточни той и добави, че " не трябва да се отхвърляме от нещо, което дружно постигнахме ".

Липсата на поддръжка измежду сътрудниците на Българска социалистическа партия не значи, че хартиеният избор няма да откри потребността поддръжка, в случай че се стигне до гласуването му в пленарната зала.

Заради многото другия сред партиите във властта все по-вероятно наподобява в Народното събрание да се премине към плаващи болшинства и сделки с опозицията за всяко настрана гласоподаване по всички тематики, за които в обединението нямат единодушие. За връщането на хартията Българска социалистическа партия сигурно може да разчита на ГЕРБ, а евентуално и на Движение за права и свободи. Социалистите и двете опозиционни партии имат 119 депутати от общо 240 в Народното събрание. Така основната роля при гласуването може да се окаже в ръцете на май-малката група в Народното събрание – проруската " Възраждане ". А сходна поддръжка надалеч не е изключена, тъй като партията на Костадин Костадинов, която има 13 депутати, още при започване на 46-ото Народно заседание изиска краткотрайна комисия за инспекция на машинното гласоподаване с аргумента, че " в обществото се появиха подозрения по отношение на достоверността на данните " от машинния избор и " по време на изборите се откриха редица проблеми при гласуването с машина ".

В реалност проблемите, които се появиха, бяха по-скоро незначителни.

Предвестник на нови избори?

" Самият факт, че един от съдружните сътрудници внася закон за хартиеното гласоподаване приказва, че те (БСП- бел.ред) най-вероятно се приготвят за избори. В смисъл подобен – това не е някакъв топ приоритет на България тъкмо сега, до постоянни парламентарни избори има повече от 3 години ", разяснява във вторник Владислав Панев от " Демократична България " пред Нова тв.

През последните години съвсем всички ремонти в изборния закон са били правени малко преди избори – парламентарни, президентски или локални. Това предписание важи, по този начин и за последните промени в Изборния кодекс от предходната година. Сега обаче постоянни избори не се обрисуват скоро. Най-близки по време са локалните, които би трябвало да се проведат през есента на идната година.

Освен това от момента, в който Българска социалистическа партия поддържаше 100% машинно гласоподаване в множеството секции, се организираха два предварителни парламентарни вота през 2021 година С всеки минал избор резултатите на социалистите ставаха все по-катастрофални. След последните избори управлението на партията откри опрощение за това в пандемията, само че и в машинни избор. През януари водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи пред конгреса на партията, че " може би е време да осмислим резултата от машинното гласоподаване и да помислим за въвеждането на смесено - на машинно и хартиено с право на избор на всеки жител ".

След това ѝ изявление тематиката не беше повдигана още веднъж обществено до този понеделник и внасянето на самия законопроект. Неясно остава какво друго, с изключение на увеличаващото се чувство за нови избори, може да е предиздвикало Българска социалистическа партия внезапно да промени правила, които съгласно самата партия " топят " поддръжката ѝ.

А дали предварителен избор в действителност ще има – даже импровизирано участници в обединението не се наемат да предвиждат, тъй като " всичко става все по-лично за сметка на политическата логичност ".

Проблемите в ръководещото болшинство станаха в действителност забележими поради раздора към избора на нов шеф на Българска народна банка, само че този спор изостри и други несъгласия. Например, дали България да изпрати оръжия на Украйна и по какъв начин тъкмо да се реши казусът с парите за ремонт на пътищата. Вероятно и започнатата процедура за избор на двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще влезе в графата на решенията, за които липсва консенсус в болшинството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР