Законопроектът, който предвижда налагане на акциз на бездимните цигари, равен

...
Законопроектът, който предвижда налагане на акциз на бездимните цигари, равен
Коментари Харесай

Увеличението на акциза на нагреваемите цигари мина през бюджетната комисия

Законопроектът, който планува налагане на данък на бездимните цигари, еднакъв на акциза на стандартните, мина през днешния ден през Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание.
 Кулинарна мистерия в бюджетната комисия
Председателката на комисията Менда Стоянова съобщи, че сред първо и второ четене в пленарна зала ще създадат предложение за смяна в размера на акцизната ставка за бездимните цигари. Тя ще стане 233 лева на кг тютюн. Това значи, че облагането на нагреваемите произведения ще доближи 40% от това на елементарните цигари.

" Важно е, че това произведение измества стандартните цигари и това във времето ще се случи доста бързо. Нашият бюджет, който получава 2 милиарда лева годишно от данък на цигари, не може да се лиши от тях, без да има компенсационен механизъм ", безапелационна бе тя.

По време на разискването депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев твърдо се разгласи срещу измененията. Той заяви, че е наложително да се обърне внимание на здравето, преди да се реши да се усили акцизът на бездимните цигари.

Данъците имат разнообразни функционалности, като смяна на държанието на икономическите субекти, както и на жителите, уточни Гечев и даде образец, че притежателите на хибридни коли заплащат по-ниски екологични такси. 

Според него не е редно да се таксуват с по-висок данък артикули, които са по-малко нездравословни за здравето. 

Гечев напомни още, че Европейската комисия е поръчала проучване по отношение на нагреваемите цигари. 

Менда Стоянова похвали " пледоарията " на депутата от Българска социалистическа партия и изрази вяра, че изледването на Европейска комисия няма да бъде финансирано от огромните тютюнопроизводители.

Критично за законопроекта се изрече и Георги Търновалийски - депутат от Българска социалистическа партия.

Той съобщи, че липсва разбор и оценка на последващото влияние от нарастването на акциза:

" Заради новите цени, хората ще търсят тези цигари от Сърбия, Гърция, което ще докара до контрабанда. "

Йордан Апостолов от НФСБ се разгласи " за " акцизът на нагревамите цигари да бъде еднакъв с този на стандартните, тъй като всички форми на тютюн са нездравословни.

От Националната пациентска организация обявиха, че бездимните тютюневи произведения би трябвало да са с по-нисък данък, защото са по-малко рискови за здравето на индивида. 

Александър Иванов от ГЕРБ изясни, че недоумява по какъв начин пациентската организация пази едни тютюневи произведения по отношение на други. 

Срешу повишението на акциза се изрекоха още от  “Бритиш Американ Табако ” и " Филип Морис ".

На необикновена находка се натъкна икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система по време на съвещанието на парламентарната комисия.

Той показа във Facebook фотография на дъска, която се намира в залата, на гърба на която има написана готварска рецепта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР