Законопроектът е част от антиимигрантската кампания на премиера Виктор Орбан

...
Законопроектът е част от антиимигрантската кампания на премиера Виктор Орбан
Коментари Харесай

Какво гласи унгарският законопроект "Стоп Сорос"

Законопроектът е част от антиимигрантската акция на премиера Виктор Орбан

Още по тематиката
Растежът в Източна Европа дава кураж на водачите в района да желаят по-голяма роля в Европейски Съюз

Повишението на Брутният вътрешен продукт се дължи главно на еврофинансирането, само че кохезионните фондове ще имат все по-малко значение в бъдещето на съюза
5 фев 2018
Унгария възнамерява " Закони за прекъсване на Сорос " против имигрантите
от Дневник,18 яну 2018 Унгарското държавно управление разгласява цялостния текст на пакета от ограничения " Стоп Сорос " (на името на милиардера Джордж Сорос). Някои от оповестените клаузи са доста по-строги от упованията, а държавен представител разяснява, че ръководещите ще продължат с проектите си да вкарат новите правила върху организациите, подкрепящи имигрантите, даже в случай че това докара до наказателна процедура от страна на Европейската комисия. " Никой не може да ни спре по този въпрос ", уточни той. Изданието Budapest Beacon обобщава главните точки от законопроекта.

Пакетът включва три закона – един по отношение на лицензирането на организации, втори по отношение на налога върху задгранични средства и трети по отношение на възбраната на достъп до области покрай границата или на цялата територия на страната. Всички организации, които се занимават с бежанци, ще се нуждаят от лицензиране, а налог от 25% върху непознатите средства ще се постанова върху организации, които получават задгранично финансиране за тази цел.

Промяна на позицията

Голяма смяна сред тази и предходна версия на ограниченията е, че управляващите са трансформирали позицията си от непринудено вписване на организациите към наложително приемане на специфичен лиценз от вътрешното министерство. Настоящият вид също по този начин разрешава на съда да разпусне организация, която не прави активност с подобен лиценз.

Законопроектът на процедура визира всяка организация, която се занимава с бежанци. Това значи всяка асоциация или фондация, записана в Унгария, която обезпечава отбрана, поддръжка или спонсориране на влизането и оставането в страната на жители на трети страни, влезнали на унгарска територия посредством сигурна трета страна. Дейностите, които попадат в областта на ограниченията, са съвсем всички даже далечно свързани с бежанци и търсещи леговище, в това число покровителство, лобиране, опит за въздействие върху управляващите и съдилищата, наблюдаване на унгарските граници, правенето на осведомителни материали, построяването на мрежи, организирането на доброволци, приемането непосредствено и косвено на финансиране или друга материална помощ от непознати източници.

Риск за националната сигурност

Вътрешното министерство ще дава лицензи на такива организации единствено в случай че те не съставляват риск за националната сигурност. Освен това ще може да проверява дали организациите получават средства от непознати източници, като данъчните управляващи ще могат да " надзирават използването на такива фондове ". Ще се употребяват услугите на държавните служби за сигурност, с цел да се дефинира дали дадена организация съставлява национална опасност.

Официален представител на организацията ще би трябвало да подаде молба за лиценз към вътрешното министерство, което ще разполага със 180 дни, с цел да прегледа кандидатурата. Ако тя бъде отхвърлена, друга не може да се подаде в границите на една година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР