Законопроект за създаване на общински звена с частични полицейски правомощия

...
Законопроект за създаване на общински звена с частични полицейски правомощия
Коментари Харесай

Общински служби за обществен ред ще могат да искат лични карти и да задържат

Законопроект за основаване на общински звена с частични полицейски пълномощия - да могат да желаят персонални документи, да задържат, да привикват жители за диалог и други, одобри Народното събрание в сряда на първо четене макар съпротивата на част от опозицията, заяви " Капитал ".

Проектът за промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация е импортиран от Емил Христов от ГЕРБ и Искрен Веселинов от " Обединени патриоти ". Изданието отбелязва, че планът бе импортиран преди година и три месеца и оставен да отлежава до момента.

Проектът планува общинските препоръки да могат да основават звена за надзор по осъществяване на актовете, свързани с публичния ред, опазването на общинското имущество и организацията на придвижването по пътищата в съответната община. Служителите ще носят униформа с отличителни знаци, ще имат право да изискват документ за идентичност, да сформират предупредителни протоколи и да задържат жители до идването на полицията.

Вносителите означават в претекстовете, че при сеташната законодателна уредба общинските чиновници зависят напълно от полицията и са принудени да правят взаимни инспекции с служителите на реда, с цел да употребяват техните пълномощия.

Същевременно основаната през 2009 година опция за основаване на звена " Общинска полиция " по контракт с Министерство на вътрешните работи е с " лимитирана употреба заради високата цена на издръжката на един служител на реда от звеното ". От тази опция са се възползвали единствено 9 общини досега. Законопоректът не отстранява тази опция, тя си остава за общините, които могат да си го разрешат и сметнат, че им е преференциално.

Според Българска социалистическа партия с този план се " аутсорсва " на локалната власт активност, присъща на Министерство на вътрешните работи и се демонстрира неспособността на Министерство на вътрешните работи да извършва функционалностите си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР