Законопроект, приет от Калифорнийската асамблея вероятно ще квалифицира водачите на

...
Законопроект, приет от Калифорнийската асамблея вероятно ще квалифицира водачите на
Коментари Харесай

Колко ще струва на Uber и Lyft, ако шофьорите се считаха за техни служители

Законопроект, признат от Калифорнийската асамблея евентуално ще квалифицира водачите на Uber и Lyft, които в този момент се считат за самостоятелни реализатори, като чиновници на фирмите за споделено пътешестване.

Според клаузите изложени там, няма по какъв начин водачите на Uber и Lyft да са самостоятелни реализатори, тъй като не правят други транспортни курсове, с изключение на за тези две компании.

Двата превозвача, които са съществени съперници, сплотиха напъните си, с цел да попречват приемането на законопроекта. Те дадоха обещание по-добри условия за водачите си и сигурност на работните им места, написа Quartz.

Необичайният съюз сред основния изпълнителен шеф на Uber Дара Хосровшахи и съоснователите на Lyft Логан Грийн и Джон Зимър е сериозен знак до каква степен одобряването на законопроекта е опасност за тях.

Общо бизнесът и на двата превозвача възлиза на 100 милиарда $. Компаниите обаче ще са повлияни от смяната, защото считането на водачите за техни чиновници ще наложи и по-високо заплащане, което значи разноски за компаниите.

Работниците са предпазени от минимално заплащане, осигуровки и редица още преимущества, които се поставят по право на един служащ. Но това ще излезе солено на Uber и Lyft. В допълнение в случай че се водят чиновници на фирмите, водачите ще могат да образуват съюз, в който да се договарят и да пазят правата си.
 Шофьорите на Uber и Lyft стачкуват, тъй като фирмите не ги водят като свои чиновници
Шофьорите на Uber и Lyft стачкуват, тъй като фирмите не ги водят като свои чиновници

Те се класифицират като самостоятелни реализатори, а по този начин не могат да получат настояванията си

Анализатори от Barclays са пресметнали, че преквалифицирането на водачите като чиновници ще коства на фирмите по 3 625 $ на човек. Тази сума е задоволителна да усили оперативната загуба на Uber с повече от 500 милиона $, а на Lyft с 290 милиона $.

Според данни на Barclays лидер на повърхностен работен ден ще взима 15 600 $ на година. Това значи, че той ще получава по 20 $ на час за 15 часа на седмица. А годината има 52 седмици.

Uber има 140 000 превозвачи в Калифорния, а Lyft - 80 000. Това значи, че Uber ще дължи 222 милиона $ налози върху заплатите и разноските за образование на година, а Lyft - 127 милиона $.

Освен това има наложителна застраховка, които заетите в страната би трябвало да имат. Като се прибавят и налозите към работната заплата и разноските за служащия Uber ще би трябвало да заплати за своите чиновници 508 милиона $ на година, а Lyft 290 милиона $.

Тези суми за сериозен удар и върху двете компании. Uber регистрира оперативна загуба от 1 милиард $ за първото тримесечие на 2019 година, която съгласно анализаторите ще доближи до 3,9 милиарда $ за годината.

Последствията за Lyft са още по-сериозни, защото компанията оперира единствено в Съединени американски щати и по тази причина има повече опасности за нея. Прогнозите са, че оперативната загуба ще бъде 1,2 милиарда $ за 2019 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР