Законодателят не е съумял да изпълни задълженията си както към

...
Законодателят не е съумял да изпълни задълженията си както към
Коментари Харесай

Експерти: Промените в закона за хазарта отново неглижират проблема със зависимите

Законодателят не е съумял да извърши отговорностите си както към хората, страдащи от хазартна взаимозависимост, по този начин и към всички експерти, заети с тяхната терапия, а в законопроекта, импортиран на 5 юни 2020 година от госпожа Даниела Дариткова и група народни представители, липсва схващане за същността на хазартната взаимозависимост като цяло. Това се споделя във импортираното предходната седмица в Народното събрание мнение на съдружие „ Фракарита България “ – единствената организация в България със профилирана стратегия за лекуване на хазартно подвластни лица – стратегия „ Солидарност “, по отношение на препоръчаните промени в закона за хазарта.

Експертите цитират данни на Националната осведомителна линия за опиатите, алкохола и
хазарта (НИЛНАХ), съгласно които, започвайки от 2016 година, играта на хазарт към този момент е един от водещите проблеми при търсене на помощ от подвластни хора и техните околните. Това е и повода те да намират препоръчаните в законопроекта ограничения за несъответстващи на обстановката и да упорстват за изработването на цялостна тактика за справяне с рисковете и следствията от зависимостта към хазарт, каквато досега липсва.

Предложените промени в Закона за
хазарта бяха признати от Народното събрание на първо четене на 17 юни. Предстои гласоподаване на второ четене в парламентарните комисии, а по-късно дефинитивно в зала.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР