Законодателството срещу т.нар. двойни стандарти при храните е по-скоро силно

...
Законодателството срещу т.нар. двойни стандарти при храните е по-скоро силно
Коментари Харесай

Браншът смята двойния стандарт при храните за популистка предизборна тема

Законодателството против така наречен двойни стандарти при храните е по-скоро мощно популистка, предизборна тематика, в сравнение с като опит за решение на действителен проблем. Това, съгласно БСК, е позицията, към която са се обединили от камарата и браншови организации от хранително-вкусовата и питейна промишленост по време на специфична среща.
Според сектора надалеч по-важно било да се вкара диференцирана ставка на Данък добавена стойност за храните. Аргументът - от 20% нямало смисъл, тъй като в бранша на храните сивата стопанска система е 50%. Затова и браншовиците желаят да бъде стартират разговор, " съпроводен с причини и разбори ".
Друг значим акцент съгласно сектора е да има ясна процедура за авансово координиране на плановете на търговски съглашения сред Европейския съюз и трети страни, тъй че ползите на българските производители и търговци да бъдат предпазени. Сега такава няма, а това е попречило що се отнася до комерсиалните съглашения с Украйна за импорт на растителни масла и маслопродукти, захар и захарни произведения, и пчелен мед, както и с Виетнам - за безмитен импорт на ориз, което ощетило българските оризопроизводители.
Като вероятен предстоящ проблем участниците в срещата видяха бъдещата инструкция за пластмасовите опаковки. БСК би трябвало да се обърне към Business Europe, с цел да бъдат предпазени ползите на българските производители, настояха от хранителния отрасъл.
Що се отнася до Закона за храните, ще има срещи с обособените организации, с цел да се изгладят несъгласията поради текстовете за водите. Основният проблем касае комерсиалните марки - името им да отпадне и водата да се бутилира съгласно името на извора. Проблемът, обаче, е, че вода от еднакъв извор може да се бутилира от повече от една компания. Примерът тук са фирмите " Девин " и " Балдаран ", които бутилират изворна вода от еднакъв източник.
В срещата участваха представители на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (Мариана Кукушева - ръководител на УС), Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България (инж. Марияна Чолакова - изп. директор), Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България (Жана Величкова – изп. директор), Асоциацията на месопреработвателите в България (д-р Светла Чамова – изп. директор), Съюза на българските мелничари и Съюз на оризопроизводителите (Савина Влахова, председател), Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (Стойко Кировски – ръководител на УС и Антоанета Божинова – изп. директор), „ Храни и питиета България “ (Светла Лесова – ръководител на УС, и Яна Иванова – изп. директор), Съюза на пивоварите в България (Ивана Радомирова - изп. директор) и Съюза на производителите на захар и захарни артикули (Георги Узунов - ръководител на УС).

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР