Законодателните промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните

...
Законодателните промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните
Коментари Харесай

МТСП: Не се въвеждат чужди модели и идеология в закрилата на детето

Законодателните промени са ориентирани напълно към поддръжка на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Това се показва в позиция на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) във връзка митингите против измененията в законодателството в региона на закрилата на детето.

Подобрените разпореждания целят по-ефективна работа на обществените служащи, с цел да може децата да останат в своите фамилии или в случай че са разграничени, да се върнат да живеят при своите майки и татковци, означават още от МТСП.

Днес родители излязоха на митинг в центъра на София против няколко закона, които по думите им заплашват българското семейство и които влизат в действие от 1 януари 2020 година Заради митинга, полицията затвори бул. " Цар Освободител " в региона на Министерския съвет.
Протест на родители блокира центъра на София (СНИМКИ) Те се оповестиха срещу няколко закона, които по думите им заплашват българското семейство
Според МТСП новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на обществените услуги, с цел да може те да дават отговор по-добре на потребностите на хората и да са по-достъпни.

Повечето от промените в Закона за протекция на детето са терминологични и произтичат от смяната в дефинирането на обществените услуги. С тях не се вкарват непознати модели и идеология, се показва още в позицията на министерството.
МТСП: Няма да има всеобщо лишаване на деца от 2020 година Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници, акцентират от министерството
В настоящите от 2006 година текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете отвън фамилията, няма смяна. Както до момента, по този начин и след 1 януари 2020 година, сходна краткотрайна мярка за протекция ще може да бъде подхваната само с решение на съда, освен това единствено в доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик).

Социалните служащи и полицията извеждат деца от фамилиите им единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени, написа още в позицията на МТСП.
Историите в „ Тази заран ” през 2018 г: Защо лишават родителските права в Норвегия?
Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници. От 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от протекция, е задължен неотложно да уведоми способените органи.

Същото обвързване има и всеки, на който това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. Това обвързване съществува от 16 година и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 година, прецизират още от МТСП.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР