Законодателни промени ще ограничат спекулациите при търговията с електроенергия Нови

...
Законодателни промени ще ограничат спекулациите при търговията с електроенергия Нови
Коментари Харесай

Законодателни промени ще ограничат спекулациите при търговията с електроенергия

Законодателни промени ще лимитират спекулациите при търговията с електрическа енергия Нови законодателни промени, които да лимитират спекулациите при търговията с електрическа енергия , приготвят ръководещите. Това стана ясно по време на съвещание на комисията по енергетика в Народното събрание. По мотив жалбите на представители на бизнеса за високи цени на тока на свободния пазар, от ГЕРБ показват като причина високите цени на въглеродните излъчвания, а Българска социалистическа партия хвърли виновността за това върху търговците на ток.
 
Следващата година ГЕРБ ще предложи нови законодателни промени в областта на енергетиката. " Например цените, на които ЕРП-ата купуват на борсата и софтуерните загуби, дали те би трябвало да бъдат лимитирани в някакъв диапазон. Включват съгласно мен отговорности на регулатора да дефинира месечни квоти за публичния снабдител на НЕК, тъй че да сме сигурни, че американските централи, за които приказваме, са натоварени от самото начало. Така че тяхната междинна цена на електрическа енергия е най- положителната ", уточни част от предложенията депутатът Делян Добрев .
 

От опозицията обаче настояват, че спекулациите на свободния пазар на електрическа енергия , които доведоха до повишение на тока за бизнеса, се дължат на търговците. " Това, че търговците могат да изнасят електрическа енергия от България без да заплащат отговорности към обществото, прави тези цени конкурентни на районния пазар те са непостижими за нашия бизнес, тъй като той като включи към тази цена и отговорности към обществото, тяхната цена става доста висока ", съобщи Иван Генов от Българска социалистическа партия.
 
В хода на полемиката представители на бизнеса се оплакаха, че скъпият ток въздейства зле на конкурентоспособността им . " До нас е една могъща стопанска система - турската, и ние се конкурираме и с Турция. Което значи, че при едно повишаване на електрическата енергия би трябвало или да затваряме, или да уволняваме. Много е трагична обстановката ", сподели ръководителят на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов.

Енергийният министър Теменужка Петкова уточни, че цената на тока на свободния пазар у нас е най-ниска в района. 39,71 евро за мегават, до момента в който на унгарската борса  цената е малко над 50 евро, а на гръцката борса 60 евро за мегават. От своя страна Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) съобщи, че цената на тока за бита няма да нарастне поради измененията на цените на тока на свободния пазар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР