Законодателни промени, с които се определят правото на избор по

...
Законодателни промени, с които се определят правото на избор по
Коментари Харесай

Много въпроси и важни гласувания очакват депутатите в петъчния парламентарен контрол

Законодателни промени, с които се дефинират правото на избор по коя формула да се пресмятат пенсиите на пенсиониращите се до 2023 година и новите наказания за родители, които позволяват отсъствия на децата си от детската градина или учебно заведение без уважителна причина, ще бъдат гласувани на второ четене в пленарна зала през днешния ден. Депутатите ще задават и въпроси в границите на петъчния парламентарен надзор. На въпроси ще дават отговор вицепремиерът Екатерина Захариева и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов и Теменужка Петкова.

Новите пенсионери, които желаят пресмятане на пенсията по старите правила, ще попълнят специфичен раздел от формуляра за пенсиониране, в който ще показват това свое предпочитание, а Националният застрахователен институт ще пресмята пенсията и по двата разновидността и ще отпуска по-благоприятния за индивида размер на пенсията. Това плануват окончателните ремонти в Кодекса за обществено обезпечаване, които бяха гласувани от обществената комисия и през днешния ден ще бъдат прегледани на второ четене в пленарната зала.

Изборът ще бъде вероятен до началото на 2023-та година, като изчисляването на пенсията по остарялата формула ще става след даване на документи за осигурителния приход през трите най-хубави години преди 97-ма, а още по-лесно ще е пресмятането, в случай че човек обезпечи документ и за идващите три години до 2000-та.

Хората, които към този момент са подали заявки от началото на тази година, ще могат да изберат пресмятане по остарялата формула в период от 6 месеца след влизането в действие на поправките.

Другият законопроект планува месечните обществени помощи да се обвържат с постоянното навестяване на подготвителна група и учебно заведение, както и с полагането на общественополезен труд.

Според текстовете детските добавки ще се лишават от родителите и дават на образователното заведение за период от една година, в случай че обещано дете отсъства най-малко 3 дни от детска градина или най-малко 5 образователни часа от учебно заведение. Депутатът от ГЕРБ Галя Захариева изясни концепцията на тези наказания:

„ В последна сметка в случай че ние в действителност желаеме и сме водени от това, че мястото на детето е в учебно заведение, би трябвало да има и такава мярка, която оптимално да респектира и да стимулира родителите, а точно децата да извършват своя главен ангажимент - да бъдат в учебното заведение или в детската градина “.

Вчера депутатите от обществената комисия отхвърлиха предложение на Националната мрежа за децата, съгласно което детските добавки се лишават от родителите при позволени 10 неизвинени отсъствия, вместо при 5.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР