Законодателната реформа е една луксозна кола, която леко се нуждае

...
Законодателната реформа е една луксозна кола, която леко се нуждае
Коментари Харесай

Според Гешев законите убиват хора, иска им ремонт

" Законодателната промяна е една първокласна кола, която леко се нуждае от ремонт на мотора. Да, би трябвало ремонт, само че не е това, което всички настояват. Някои хора споделят - казусът е в гумите, тъй като желаят да продадат гумите. Собственикът сменя гумите с по-евтини, а този, който взима гумите, ги продава ".

Така нагледно през днешния ден се изрази основният прокурор Иван Гешев в Поморие, където бе на семинар с директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов, с прокурори, съдии и проверяващи от Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Форумът е проведен от Фондация " Ханс Зайдел ", като тематиката е " Противодействие на интернет престъпността и прането на пари ".

" 30 години се приказва за законодателна промяна и нищо не се случва ", сподели Гешев. Той разказа картината " с хубави гуми и купе ", - " да ги сменим - това е правосъдната промяна в България ". " Аз съм го претърпял това. Шест години от моя от живот работихме за профилирана прокуратура ", добави Гешев.

България е на водещо място по жертви и тежки произшествия поради тази незавършена законодателна промяна, заяви пред публицисти в Поморие прокурор номер.

От няколко години прокуратурата има оферти за налагане на по-тежки санкции на водачи, хванати да карат след приложимост на опиати и алкохол.

Главният прокурор напомни тезата си, че след закриването на спецправосъдието престъпността отбелязва растеж. Той уточни, че до момента в който са работили спецпрокуратурата и спецсъдът е имало доста повече присъди. Закриването на тези институции беше политическа екзекуция, разяснява той.

" Вие не подозирате какво се случи юли месец в страната ", стартира тематиката Гешев - " Това беше политическо решение ". Тогава за първи път Висш съдебен съвет - " държавното управление на правосъдната власт ", разисква предварителното освобождение на един от тримата първи в правосъдната система - освен това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Според Иван Гешев предлагането за преустановяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на Висш съдебен съвет, преодоляване на част от правосъдната власт или цялата, и нарушение на върховенството на закона.

Съдебна промяна е нужна, но  " не това, което настояват, а това, което има като проблем ", сподели Гешев.

В Поморие всички се познават - знаете какво става в града, обърна се към публицистите прокурор номер едно.

Разследването на киберпрестъпленията в България е на доста ниско равнище, сподели от своя страна по тематиката на семинара шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

" Искам да подчертая отличното съдействие сред двете прокуратури, което датира от 2002 година Радвам се, че в рамката на този семинар може да си сверим часовника с немските ни сътрудници и да забележим най-хубавите в региона на следствието на кибепрестъпленията. Надявам се нашият часовник да не е изостанал, въпреки че равнището на киберсигурност у нас е доста ниско. Все повече стават админите на облачни услуги, от ден на ден информация се качва в разнообразни облаци и виртуалното пространство става все по-уязвимо на цифрови офанзиви ", посочи той.

" През 2018 година в страната ни бе признат закон за киберсигурност, само че това за жалост не оказа помощ. Ние получихме хакерски офанзиви против Национална агенция за приходите, против " Български пощи ", активността на тези институции беше мощно затруднена, провокира публични разтърсвания и безредици ", съобщи той.

По отношение на хакерската офанзива в " Български пощи " Сарафов удостовери, че водеща версия е офанзива от хакери на структури или на обособени хакери от територията на Руската федерация.

На двустранни срещи през днешния ден с Баварската Прокуратура са били разисквани и съдействие по съответни наказателни каузи, както и работа по каузи за трафик на хора, пране на пари, и т.н.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР