>Законодателната инициатива е на депутата от ГЕРБ и председател на

...
>Законодателната инициатива е на депутата от ГЕРБ и председател на
Коментари Харесай

Незаконно имущество ще се конфискува и при спряно дело

>
Законодателната самодейност е на депутата от ГЕРБ и ръководител на комисията Данаил Кирилов, а измененията са в отговор на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, в което се споделя, че прекратяването на наказателното дело е безспорна спънка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Решението има силата на закон и след него Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) би трябвало да отдръпна от съдилищата в страната исковете за лишаване на нелегално добито имущество. Към момента те са на обща стойност над 21 млн. лева по 19 каузи, само че цифрите не престават да порастват.

Именно това стана причина ГЕРБ да внесат предложение за законови промени, предвиждащи нелегално добито имущество да бъде иззето и при прекъснато наказателно дело. Предлага се също периодите за конфискация, планувани в закона, да отпаднат.

От Българска социалистическа партия разкритикуваха ръководещите за бързината, в която желаят да извършат законодателната смяна. Народният представител Филип Попов настоя текстовете да отпаднат от дневния ред на днешното съвещание на комисията, тъй като те са импортирани едвам преди 2 дни, само че предлагането не срещна утвърждението на болшинството. Според ръководещите с измененията ще може в цялостна степен да се отбрани държавният интерес и ще се обезпечи потвърдената успеваемост на гражданската конфискация.

На съвещанието на комисията участваха представители на всички институции, имащи отношение по тематиката – ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, основният прокурор Сотир Цацаров, министрите на вътрешните работи и правораздаването Цецка Цачева и съдията от гражданската гилдия на Върховен касационен съд Борислав Белазелков.

Според Пламен Георгиев има " практическа неотложност “ за приемане на измененията, а с тях депутатите ще устоят разделянето на управляващите. " Ако се реши да няма гражданска конфискация в България, ние ще го съблюдаваме, само че това решение би трябвало да се вземе от депутатите “, акцентира той в изявлението си.

Правосъдният министър Цецка Цачева също изрази поддръжка за предлаганите промени. Според нея гражданската конфискация цели да възвърне справедливостта посредством лишаване на нелегално добито имущество. Министър Цачева напомни още, че конфискацията не би трябвало да се преглежда като наказване на лицето.

Подкрепа за измененията пристигна и от вътрешния министър Младен Маринов.

Становището на Върховен касационен съд отбрани арбитър Борислав Белазелков, който оправда отсъствието на ръководителя на съда Лозан Панов и акцентира, че той не дължи доклад на депутатите.

Последен от гостите думата взе основният прокурор Сотир Цацаров. " Тълкуването на закона, което се предлага е макар закона и при ясната воля на законодателя. Аз даже не мога да кажа, че това пояснение дописва закона, то просто променя, трансформира закона. При цялото му почитание към съда – той не основава закони, а има единственото право да ги ползва “, акцентира Цацаров. Според него, в съответния случай, единственият метод да се приложи точната воля на законодателя е да бъдат признати предлаганите промени. " Това е и единственият метод да се възвърне справедливостта, която съгласно мен е крещящо нарушена с това тълкувателно решение “, безапелационен бе Цацаров.

Предстои текстовете да влязат за разискване на първо четене в пленарна зала.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР