Законодателна инициатива предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни

...
Законодателна инициатива предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни
Коментари Харесай

Забраняват продажбата на енергийни напитки на непълнолетни


Законодателна самодейност планува въвеждането на възбрана за продажба на енергийни питиета на малолетни , съобщи Нова ТВ, цитирайки БГНЕС. Вносител на текстовете са депутати от " Воля ", а предлагането им е отразено като смяна в Закона за здравето, която към този момент мина на първо четене през Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Продавачите във всеки магазините към този момент са длъжни да изискват документ за идентичност на всеки, за който се съмняват, че няма навършена 18-годишна възраст. Освен продажба та се не разрешава и закупуването и даването по какъвто и да било метод на енергийни питиета на малолетни. Предложението планува и възбрана такива питиета да се продават на по-малко от 50 метра от образователните заведения, като се изключи университетите.

„ Това са значими ограничения, за които от дълго време настояваме. Всички знаем какъв брой рискови са за децата, използването им несъмнено оказва пагубно въздействие “, безапелационна бе депутатът Полина Цанкова, която в декларация от името на парламентарната група благодари за поддръжката за законодателната самодейност.

„ Здравето и живота на дребните българчета са наш приоритет “, уточни тя. Депутатът употребява парламентарната естрада, с цел да насочи рецензии към народните представители от левицата, тъй като те единствени не са подкрепили възбрана та. „ За тях по-важно е не какви са концепциите, а кой ги предлага. Свикнали са търсят врагове, а не сътрудници “, счита тя.

В претекстовете си вносители се базират и на данни от няколко изследвания, които демонстрират, че енергийни питиета се употребяват най-много от деца. Цифрите демонстрират, че към 20% от децата сред пети и седми клас изпиват най-малко по 5 такива питиета седмично. Годишно у нас пък се изпиват към 19 млн. литра енергийни питиета. Консумацията им е обект на доста проучвания, само че причина за вредата от тях най-много се свързва с високата централизация на кофеин. Предстои възбрана та да бъде дефинитивно утвърдена от депутатите. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР