Законодателна инициатива на партия предвижда въвеждането на забрана за

...
Законодателна инициатива на партия  предвижда въвеждането на забрана за
Коментари Харесай

Забраняват продажбата на енергийни напитки на непълнолетни след предложение на Воля

Законодателна самодейност на партия " " планува въвеждането на възбрана за продажба на на. Предложението им е отразено като смяна в Закона за здравето, която към този момент мина на първо четене през Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Продавачите във всеки магазините към този момент са длъжни да изискват документ за идентичност на всеки, за който се съмняват, че няма навършена 18-годишна възраст. Освен продажбата се не разрешава и закупуването и даването по какъвто и да било метод на енергийни питиета на малолетни.
 Полина Цанкова: ВОЛЯ получи мощна социална поддръжка на концепцията да се забрани продажбата на енергийни питиета на деца Полина Цанкова: ВОЛЯ получи мощна социална поддръжка на концепцията да се забрани продажбата на енергийни питиета на деца
  Г-жо Цанкова, преди дни ВОЛЯ внесе законопроект, съгласно който се не разрешава продажбата на енергийни питиета на лица под 18-год...
Предложението планува и възбрана такива питиета да се продават на по-малко от 50 метра от образователните заведения, като се изключи университетите.
В претекстовете си вносители се базират и на данни от няколко изследвания, които демонстрират, че енергийни питиета се употребяват най-много от деца. Цифрите демонстрират, че към 20% от децата сред пети и седми клас изпиват най-малко по 5 такива питиета седмично. Годишно у нас пък се изпиват към 19 млн. литра енергийни питиета. Консумацията им е обект на доста проучвания, само че причина за вредата от тях най-много се свързва с високата централизация на кофеин.
В декларация от името на парламентарната група на " Воля " депутатът Полина Цанкова благодари за поддръжката за законаделната самодейност.
Ето и цялостният текст на декларацията:
" Уважаема госпожо ръководител,
 Битка против лесния достъп на децата до енергийни питиета започнаха в Елин Пелин Битка против лесния достъп на децата до енергийни питиета започнаха в Елин Пелин
Община “Елин Пелин ” предприе акция за разяснение на рисковете при използването на енергийни питиета от деца. Целта на кам...
Уважаеми сътрудници!
От името на парламентарната група на ВОЛЯ желая да ви поздравя за това, че се проявихте като виновни народни представители, като виновни родители и през вчерашния ден подкрепихте две оферти на ВОЛЯ в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.
Подкрепихте две извънредно значими ограничения, за които ние от дълго време настояваме и които са в отбрана на здравето и живота на децата на България! А точно – ремонти в Закона за здравето, които плануват да се забрани закупуването, продажбата и даването по какъвто и да е метод на енергийни питиета на лица до 18-годишна възраст! Както и тези питиета да се продават в учебните заведения и наоколо до тях. Предвидили сме и солидни санкции за нарушителите.
Всички знаем какъв брой рискови за децата са тези енергийни питиета – има към този момент задоволително медицински проучвания, които го потвърждават. Втората мярка планува да се забрани използването, продажбата, както и предлагането на всички нетютюневи произведения за пушене на лица под 18-годишна възраст. За първи път в Закона за протекция на детето се урежда възбрана за използването на сходни произведения от деца.
Колеги, сигурна съм, че още веднъж ще деянията угриженост към децата и ще подкрепите предложенията ни в останалите комисии, както и в зала. Трябва да се обединим и да покажем, че здравето и животът на дребните българчета е народен приоритет.
 В Съединени американски щати върви дело поради гибел на деца, евентуално породена от енергийни питиета В Съединени американски щати върви дело поради гибел на деца, евентуално породена от енергийни питиета
Седем американски фамилии за завели правосъдни каузи за породена гибел на децата им от използването на енергийни питиета. Причината за смъ...
Ние от ВОЛЯ сме поредни в политиките си в отбрана на децата и тяхното здравословно развиване. Както към този момент сме разгласявали, дамите от ВОЛЯ работим интензивно по един значим пакет законодателни начинания, който нарекохме Пътна карта на детското благополучие. В него залагаме хрумвания освен за децата, само че и за майките, и за фамилиите. Защото това е фундаментът на една здрава и мощна нация!
Единствените, които през вчерашния ден не гласоподаваха тези значими оферти, бяха депутатите от Българска социалистическа партия. За следващ път социалистите демонстрираха, че главното, от което се водят, са тясно-партийните им ползи - и по тази причина отново ги сложиха пред интереса на най-ценното в страната - българските деца! Вероятно Българска социалистическа партия не гласоподаваха, тъй като предложенията са на ВОЛЯ. Явно за тях по-важно е не какви са концепциите, а кой ги предлага. Защото явно са привикнали да търсят врагове, а не сътрудници.
И това не е за първи път. Колко стойностни оферти на ВОЛЯ не минаха в този мандат, единствено, тъй като ние сме създателите им. Така обаче групата на Българска социалистическа партия затвърждава мнението на доста българи, че социалистите не могат да са опция, не могат да обединят народа, не могат да са лицата на смяната, която българите чакат.
Опитът им да провалят едни положителни законодателни хрумвания в действителност още веднъж ни подсети, че социалистическите ръководства през прехода се характеризират тъкмо с тази дума- провали. Ще дам и образец - точно по тяхно време в средата на 90-те беше провокирана инфлация 300%, която стопи спестяванията на милиони българи, само че пък услужливо понижи задълженията на кредитните милионери. Средната заплата се срина до 5 $, а пенсиите до 3. Страната беше хвърлена в невиждана рецесия и безпорядък. Знаем, че тези обстоятелства мощно тормозят Българска социалистическа партия и ги карат да се срамят, когато им ги подсещаме. Но такава е тяхната управническа история. Със сигурност никой в България не желае тези дни да се повторят. Колкото повече Българска социалистическа партия отхвърля оферти, които са за положителното на народа, толкоз повече ще си спомняме за тези техни провали. Изборът е в техните ръце и тежи на тяхната съвест. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР